Oleksandra Romantosova hadde i går panelsamtale med en rekke eksperter og politikere på Universitet i Oslo, på engelsk. Arrangementet het "Ett år med fullskala krig i Ukraina: Er rettferdighet mulig". Foto: Alexander Lindberg.

Er rettferdighet mulig?

CCL-direktør Oleksandra Romantosova hadde 27. februar panelsamtale om deres kartlegging av krigsforbrytelser i Ukraina.
Tirsdag, 28 februar, 2023 - 11:22

Oleksandra Romantosova, er direktør for organisasjonen Center for Civil Livberties. De har siden 2013 jobbet med å kartlegge krigsforbrytelser i konflikter verden over, og arbeider i dag med blant annet kartlegging av krigsforbrytelser i Ukraina. 

Ett år etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina har Center for Civil Liberties, som mottok Nobels Fredspris for 2022, dokumentert mer enn 30 000 krigsforbrytelser i landet. Målet deres er å få de ansvarlige stilt for retten. 

–Vi håper at arbeidet vårt gjennom CCL, vil gjøre det mulig å stille de ansvarlige for krigsforbrytelsene, folkemordet, tvangsflyttingen og seperasjon av ukrainske familier. Vi jobber for å dokumentere de inhumane handlingene, hvor ingen kan teknologien for å dokumentere heller ikke er tilstede. 

Hva er en krigsforbrytelse?

Krigforbrytelserer er drap av sivile og ikke stridene og andre alvorlige krenkelser av den internasjonale humanitærretten som er gjort i forbindelse med en væpnet konflikt.

 Kilde: Regjeringen.no

Tidligere denne måneden besluttet EU å opprette et internasjonalt senter som skal koordinere etterforskningen av krigsforbrytelser i Ukraina. 

Vanskelig

Sofie Høgestøl, førstelektor på UiO deltok i møtet. Hun mener det vil være mulig, men vanskelig å konkretisere krigsforbrytelsene mot Vladimir Putin og de i hans interne krets.

–Den koblingen man prøver å finne mellom forbrytelsene å dem som ga ordre er vanskelig å finne. I motsetning til nazistene er ikke den synlige konkrete dokumenteringen og signerings prosessene mye i bruk, sier Høgestøl. 


Oleksandra Romantosova hadde en panelsamtale med flere eksperter og politikere ved Domus Biblioteca UiO Foto: Alexander Time Lindberg

Det kan være mulig å holde Putin ansvarlig for forbrytelsene gjort i Ukraina. Spesielt etter andre verdenskrig har fokuset vær å stille de i ledende eller kommandere posisjoner, ansvarlig for krigsforbrytelser.

– Selv om det vil være vanskelig å stille de som er ansvarlig for det som foregår i Ukraina til retten, har vi en mulighet til å reflektere over hva vi kan gjøre for å gjøre det mulig. Det vil være vanskelig å stille Putin til retten. Det har vært tifeller før hvor de ansvarlige har blit dømt, selvom man trodde det var umulig å finne det konkrete beviset nødvendig for å stille dem til ansvar, sier Høgestøl. 

Norge har som et humanitært tiltak lagt en plan om å gi 75 millarder norske kroner over fem år til Ukraina. Det blir også nå foreslått i regjeringen et eget program for bistand til land sør for Ukraina, som er ramet av krigen. 

 

 

Emneord: 
Tags: