Natt til mandag ble aksjonistene båret ut av departementet. Foto: Amanda Iversen Orlich (CC BY-ND 2.0).

Fjernet med makt

Etter fire døgn har politiet fjernet aksjonistene som okkuperte olje- og energidepartementet.
Mandag, 27 februar, 2023 - 14:31

Det er antatt at et par hundre demonstranter er på plass utenfor departementsbygningen mandag morgen, skriver TV 2. Blant disse er Gretha Thunberg og den samiske artisten Ella Marie Hætta Isaksen. 

– Vi opplever det som feigt. Å hente oss ut når verden sover og pressen ikke er her for å ta de bildene, sier Ella Marie Hætta Isaksen til TV 2. 

Like før klokken 02:25 mandag natt opplyste politiet til TV 2 at de er i dialog med demonstrantene, og har bedt de om å forlate stedet. De fikk en tidsfrist til klokken 02:25, deretter ble aksjonistene båret ut av politiet.

Hætta Isaksen forteller til TV 2 at sivil ulydighet er “siste utvei”. Men at kampanjer, høringsrunder og kronikker ikke har ført frem. 

Olje- og energiminister Terje Aasland sier til NRK mandag at det er opp til Departementets sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) å håndtere sikkerheten i bygningen. 

– Jeg har hele tiden sagt at jeg synes en fredfull markering har vært bra for demokratiet. Men når det gjelder hendelsene rundt demonstrantene er det DSS som håndterer det, sier Aasland. 

 

Emneord: