Klapping og "tapping" er en viktig del av kunstformen flamenco. FOTO: Hanna Haug

Første gang etter pandemien

Lørdag kveld var det duket for Flamenco på Tøyen. Det var første gang Rafael og Per spilte sammen siden pandemien.
Mandag, 13 februar, 2023 - 10:02

Lørdag 11. februar ble det holdt en minikonsert på Tøyen. På gitar var Per Arntzen, og som sanger kom Rafael Vida Martín. Det var mellom 20 og 30 som var innom konserten.

Flamenco er en kunstform som omfatter både gitarspill, sang og dans. Rytmer og følelser spiller også en viktig rolle i musikken. 

To år uten nettverk

Arntzen begynte med flamenco i 1987, og ble introdusert til det av en venn. Han og Rafael har spilt sammen mye tidligere, blant annet på Nordic Black Theatre. Dette er første gang de spiller sammen etter pandemien. 


Det var god stemning i publikum lørdag kveld. FOTO: Hanna Haug

– Når man går to år uten konserter mister man noe nettverk. Jeg har ikke kommet helt tilbake dit jeg var, men det ble jo konsekvensen for mange. Det er mange musikere som har slitt veldig, sier han.

Arntzen trekker fram at både han og Rafael har andre jobber ved siden av, og at de dermed klarte seg greit under pandemien. – Det er ikke marked til å være Flamenco-gitarist på fulltid i Norge, forteller han.

Lav interesse i Norge

Det er relativt lite miljø for flamenco i Oslo.

– Hvis vi for eksempel sammenligner det med jazz, er det lite. Jazz er instrumentalt. Til flamenco trenger man også sangere. De er det færre av. I Oslo er det fire “skoler” som gir danseundervisning, sier Arntzen. 

Arntzen mener han bare vet om én som driver sangundervisning i flamenco i Oslo. De andre store byene vet han mindre om. 

– De fleste forbinder flamenco med dans, men den har i større grad kommet med turismen i Spania. Det er lettere for utenforstående å skjønne dansen enn sangen og tekstene. Interessen for en flamenco sang- og gitarkonsert i Norge er lav. 

En blanding

Mestizo er en frivillig forening som ble stiftet i april 2022. Daglig leder er Oscar Cruz, og nestleder er Cecilie Lønn. De er en forening som holder både konserter, boklanserringer, kulturtreff og organisasjonsarbeid. De ønsker å nå folk med ulike nasjonaliteter.


Oscar Cruz og Cecilie Lønn har flere prosjekter gående i samme lokale. FOTO: Hanna Haug

“Mestizo” er en rasebetegnelse som brukes når en europeer og en latinamerikansk får barn. I videre forstand symboliserer den ifølge Lønn en blanding. 

– Alle nasjonaliteter er velkomne, også har vi nok et hjerte som er latinamerikansk og spansk. Det er de vi har flest av foreløpig, sier hun.

Meztizo får ikke statlig støtte og er dermed avhengige av andre inntekter. Kveldens konsert er likevel gratis. 

Arntzen begrunner det med at de stort sett spiller ting de har fremført tidligere. Han forteller at på grunn av jobben som musikklærer har ikke dette noe å si for han økonomisk. 

– Gøy hvis noen danset

Paret Marit og Jorge Strander har tatt turen til Tøyen for å høre på flamenco i kveld. Jorge kommer fra Chile og forteller at selv om flamenco er spansk, er det kulturelt kjent i hele latinamerika. De uttrykker også at de tror noe av grunnen til at mange nordmenn flytter til Spania er at de søker en mer levende kultur. 


Marit og Jorge Strander fikk også spontant med seg en venn på arrangementet i kveld. FOTO: Hanna Haug.

Marit hev seg rundt etter å ha sett filmen Alalá.

– Filmen handlet om en gitarist som startet en kulturskole for Flamenco i en fattig bydel i Sevilla. Når Jorge etterpå nevnte dette arrangementet ble jeg glad, forteller hun. 

Marit sier hun også satt pris på at konserten var litt intim. Hun savnet likevel noe under kveldens konsert.

– Det hadde jo vært veldig gøy hvis noen hadde danset. 

 

 

Emneord: