13 mennesker var innesperret under grottedramaet i 2018. Tolv spillere fra 11-16 år og en trener på 25 år. Foto: NBT (CC BY 3.0)
Grottedramaet i Thailand

Fotballagets kaptein er død

Sommeren 2018 satt det thailandske fotballaget "Wild Boars" innesperret i grotten i 18 dager. Nå er kaptein Duangpetch Promthep død.
Onsdag, 15 februar, 2023 - 13:18

Det er uklart hva som er dødsårsaken, skriver BBC

Den 17 år gamle gutten ble funnet bevisstløs på hybelen sin i Storbritannia søndag. Han ble fraktet til sykehus og døde der tirsdag, sier folk i hjembyen hans i Thailand til BBC. Promthep har siden i fjor gått på et fotballprogram ved en skole i Leicester i England.

I 2018 tok det 18 dager fra fotballaget ble sperret inne i grotten til alle var hentet ut. Den store redningsaksjonen for å hente ut guttene fra grotten fikk stor internasjonal oppmerksomhet og har siden blitt en spillefilm. 

Laget hadde hatt en fotballtrening i Chiang Rai, nord i Thailand, og syklet etterpå opp til grotten for å utforske den. Kraftig regn overrasket dem og tvang dem lenger og lenger inn i grottesystemet uten mulighet til å komme seg ut. Syklene deres på utsiden av grotten ble funnet samme kveld.

Laget ble etter ni dager funnet av dykkere fire kilometer inne i grotten. De fikk overlevert forskyninger med mat, drikke og oksygen til de innesperrede i de påfølgende dagene. Det ble vurdert ulike metoder som evakuering. Etter 16 dager begynte redningsaksjonen hvor guttene og treneren svømte ut, ledsaget av to dykkere hver. Alle de 13 ble reddet ut.

En 38 år gammel dykker omkom mellom perioden de ble funnet og starten på redningsaksjonen etter å ha gått tom for oksygen. En av spillerne døde ett år etter dramaet som en følge av en blodforgiftning han fikk under redningsaksjonen.

Emneord: