Kondom er det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer. Arkivfoto: Kate Williams

Gonorésmitte skyter i været

Etter gjenåpningen av samfunnet har antall smittede av gonoré steget. FHI er bekymret for rekordhøye tall.
Mandag, 27 februar, 2023 - 15:06

De siste ti årene har gonorésmittede steget mer enn vanlig. Antall kvinner som blir smittet har også økt, noe som bekymrer Folkehelseinstituttet (FHI).

Etter pandemien

I august økte gonorésmitten i Bergen, angivelig mye på grunn av studiestart. Seniorrådgiver Øyvind Nilsen fra FHI jobber med temaet seksuell smitte og sier fadderuka muligens hadde en påvirkning på smittetallene. 

– Seksuelt samkvem skulle tas igjen etter pandemien, sier Nilsen. Han forklarer at tallene allerede økte før pandemien, og at 2019 var et rekordår. 

I januar i år ble 277 mennesker smittet. 116 av disse var kvinner. Hvis denne utviklingen fortsetter regner FHI med at over 3000 kan bli smittet dette året


Antall tilfeller av gonoré i Norge fra 1993-2021, delt inn i smittemåte og kjønn. SKJERMBILDE: FHI

Farligere for kvinner

Kvinner er generelt mer utsatt for kjønnssykdommer enn menn fordi vagina og skjeden har et godt klima for smittestoff. Nilsen forklarer at det er dobbelt så stor sjanse for kvinner å få en kjønnssykdom enn menn, ved et ubeskytta samleie.

– Unge kvinner har noe flere partnere nå enn før, forklarer Nilsen og refererer til egne erfaringer. 

Kvinner merker ofte ikke symptomer på gonoré, men hvis man får symptomer kan det være endret utflod, mellomblødninger eller smerter i nedre del av magen. Menn får også utflod, og de kan begynne å svi når man tisser. 

– Mange kvinner er vant med utflod så de merker kanskje ikke alltid at noe er annerledes, slik som menn gjør hvis de blir smitta, sier Nilsen. Menn får ikke utflod til vanlig. 

Dersom bakterien sprer seg til blodet kan symptomene og konsekvensene bli verre.


Slik ser klamydia- og gonorétesten ut for kvinner. For menn er testen en urinprøve. Man kan teste seg for flere kjønnssykdommer med bare en test. ARKIVFOTO.

Endrer testrutiner 

SiO Helse er også nå opptatt av at tallene skal gå ned og anbefaler alle å bruke kondom ved nye og tilfeldige partnere, slik som Nilsen også oppfordrer til. Derfor oppfordrer de alle studenter under 30 å teste seg for gonoré etter sex med ny partner. Testen er ikke annerledes enn en klamydiatest, legen eller helsesykepleier bare setter et ekstra kryss på skjemaet. 

SiO Helse deler også ut gratis kondomer. Bare kondomer, og abstinens, beskytter mot kjønnssykdommer. Dersom gonorébakterien utvikler resistens mot antibiotikaen vil det bli vanskeligere å håndtere sykdommen. Utvikling av resistens skjer ved at mange bruker medisinen, men det kan også komme av feilbehandling eller at noen smitter andre mesn de selv behandles.