Budsjettkutt i Helse Nord vil få konsekvenser for pasientenes tilbud. Foto: Universitetssykehuset Nord-Norge (CC BY-ND 2.0)

Helse Nord kuttes trolig med 1,1 milliarder kroner

Helseforetakene i Nord-Norge mener de store kuttene ikke vil gå utover pasientene. Det stiller lokale leger og tillitsvalgte seg kritiske til.
Onsdag, 8 februar, 2023 - 13:49

Helseforetakene i Nord-Norge har lenge slitt med dårlig økonomi. Ifølge VG skal styret i Helse Nord behandle et forslag om å bøte på den kriserammede sykehusøkonomien allerede i morgen. 

De har varslet kutt på 1,1 milliarder kroner, men sykehusene har hittil ikke fått det til å gå opp. Overlege Mads Gilbert ved UNN i Tromsø har ingen tro på at denne floken vil løsne. 

– Jeg har en forventning om at ledelsen i Helse Nord gir klar beskjed til regjeringen og eier, helseministeren, om at spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge er underbudsjettert, sier Gilbert til VG. 

Trussel for et godt fagmiljø

Leder i Finnmark legeforening, Paul Olav Røsbø, mener at kuttene vil ha store konsekvenser for sykehusene. Han frykter at kutt i vikarbruk og personellkostnader vil gi høyere belastning til de som er på jobb, som dermed gir mer sykefravær, og færre som ønsker å jobbe i helsetjenesten oppe i nord. 

– Hvorfor trenger sykehusene vikarer? Det er fordi det er vanskelig å få ansatte til å bli, sier Røsbø til VG. 

Røsbø mener disse konsekvensene går utover tilbudet til pasientene. 

– Det tar veldig lang tid å bygge opp et godt fagmiljø, og det tar veldig kort tid å forvitre det. 

 

Emneord: