Det var 1,1 millionar norske og 311 000 utenlandske hotellovernattinger i januar i år. Foto: Kaja Skråmm.

Kraftig økning i hotellovernattinger

Antallet hotellovernattinger nærmer seg slik de var før pandemien.
Onsdag, 1 mars, 2023 - 11:13

Ferske tall fra SSB viser at det var 1,1 millioner norske hotellovernattinger i januar i år. Det er en økning på 67 prosent sammenlignet med januar 2022. 

– Det var en del restriksjoner i forbindelse med pandemien i januar 2022. På den ene siden måtte hotellene begrense antall gjester for å opprettholde en meters regelen. På den andre siden var vi ikke villige til å reise. Vi måtte stort sett holde oss hjemme, forteller Boyd Oyier, rådgiver ved seksjon for næringslivets konjunkturer hos SSB.

Nærmer seg normalen

Oyier legger til at bedrifter som holdt kurs og konferanser på hoteller avlyste eller utsatte sine arrangementer. I januar 2023 var det ingen koronarestriksjoner, men antallet overnattinger er enda ikke helt slik den var før pandemien.

– Sammenlignet med januar 2020 var det 18 prosent færre utenlandske overnattinger i januar 2023. Dette er hovedsakelig fordi overnattingene fra Asia ikke er tilbake til nivået før pandemien, sier han. 


Tallet på hotellovernattingar økte i alle fylker sammenlignet med januar 2022. Norske overnattingar økte også i alle fylker, mest i Oslo og Viken. FOTO: Skjermdump SSB.

PR og kommunikasjonssjef i Scandic Norge Lars Anders Bolsø Vestad, forteller at Scandic Norge opplevde en betydelig økning i aktiviteten på hotellene våre i 2022.

– Starten av året var utfordrende, med restriksjoner og tiltak som begrenset driften vår, men fra disse ble opphevet så tok det seg bra opp, sier han.

Han legger til at reiselivsbransjen er en sesongbransje som er vant til svingninger i aktiviteten.

– Vi vil til enhver tid tilpasse drift og bemanning etter behov.

NRK skrev tidligere i uken om at flere hoteller har opplevd såkalte spøkelsesbookinger. NHO reiseliv uttalte da at de ikke har registrert noen storm av henvendelser om spøkelsesbookinger. Kommunikasjonssjefen i Scandic Norge forteller at heller ikke de i nevneverdig grad har opplevd dette på sine hoteller.

Emneord: