Ifølge Jørgen Linna vil det å ikke vinne kunne true en toppidrettsutøvers selvidentitet, siden toppidrett handler sterkt om mestring og måloppnåelse. Illustrasjonsfoto: Sari Tiainen (CC BY-NC-SA 2.0)

Må man hate å tape for å bli best?

Idrettspsykologisk rådgiver og flere av Norges EM-deltakere mener svaret er nei.
Torsdag, 2 mars, 2023 - 11:25

I dag starter innendørs-EM i friidrett i Tyrkia, hvor Europas beste friidrettsutøvere skal konkurrere om edelt metall.

Men er det den store gleden av å vinne som har gjort utøverne så gode, eller er det hatet mot å tape?

– Hater å underprestere

Malin Ingeborg Nyfors og Magnus Tuv Myhre er to av utøverne som skal konkurrere i EM, men ingen av dem tror at hatet mot å tape er det som har motivert dem til å bli så gode som de har blitt. 

– Jeg hater å underprestere, men det er ikke nødvendigvis alltid det samme som å tape. Å tape mot andre går greit hvis jeg føler jeg har prestert opp mot mitt beste, mener Nyfors. 

– Jeg hater nok ikke å tape, men man vil naturligvis alltid vinne, sier Tuv Myhre. 


Malin Ingeborg Nyfors skal konkurrere i 800 meter under innendørs-EM i friidrett 2023. FOTO: Privat

– Ikke nødt til å hate å tape for å nå verdenstoppen

Idrettspsykologisk rådgiver Jørgen Linna forteller at grunnen til at noen toppidrettsutøvere hater å tape, eller mer presist hater å ikke vinne, handler om at de har gjennomgått en mislykket målforfølgelse og erfarer utilfredsstilte behov.

– Det å være en toppidrettsutøver krever en enorm dedikasjon og målbevissthet, og ved å ikke oppnå forventet gevinst for alle konkurranseforberedelser, vil utøveren ofte erfare ubehagelige følelser, sier Linna.

Linna tror ikke man er nødt til å hate å tape for å nå verdenstoppen.

– Et sterkt hat mot å tape kan føre til prestasjonsangst og suboptimale prestasjoner. Å elske å vinne, derimot, kan rette oppmerksomheten mot hva man faktisk ønsker å oppnå.

Større motivasjon av å vinne

Også de to løpstalentene tror man kan nå verdenstoppen uten å hate å tape. 

– Folk kan bli best på mange måter. Ofte har de beste et eller annet som skiller dem fra resten av gjennomsnittsbefolkningen, så det å hate å tape er ikke nødvendigvis avgjørende for å bli best, mener Nyfors.

Tuv Myhre forteller at alle toppidrettsutøvere har et stort konkurranseinstinkt, men han tror ikke man må hate å tape for å bli blant de beste.

– Samtidig er det jo slik at man trener for å bli best. Men igjen, det å tape er en del av veien til å bli en av de beste, sier han.

Både Nyfors og Tuv Myhre mener at gleden av å vinne er en større motivasjon for dem enn hatet mot å tape. 

– Man jobber alltid for å bli bedre, og gleden av å vinne er absolutt en stor motivasjon til å fortsette å trene. Man konkurrerer ikke bare mot andre, men også mot seg selv, sier Tuv Myhre.


Magnus Tuv Myhre skal konkurrere i 3000 meter sammen med Jacob Ingebrigtsen under innendørs-EM i friidrett 2023. FOTO: Stein Langørgen (CC BY-SA 4.0)

 

 

Emneord: