Butikken og Verkstedet Sykkelpikene holder til i Storgata i Oslo og reparerer, samt selger sykler. Foto: Aina Brunborg Ihle

Mekkekurs for kvinner

Sykkelpikene arrangerte kurs i sykkelreparasjon for kvinner.
Torsdag, 9 februar, 2023 - 09:35

Kvinner i alle aldre var invitert til Sykkelpikenes verkstedslokaler i Storgata. På agendaen sto det opplæring i sykkelreparasjon, samt hygge og girlpower. 

Laila Nyborg leder av Sykkelpikene forteller at ønsket er å gjøre kvinner sikre på seg selv og trygge på sykkelen. De vil senke terskelen for å stille spørsmål og skape interesse i sykkel og vedlikehold.

–Målet er å ufarliggjøre det å skru og være nysgjerrig på hvordan en sykkel fungerer og er skrudd sammen. Det er veldig gøy å kunne reparere og beherske sin egen sykkel, sier Nyborg.

På arrangementet får deltagerne opplæring i standard vedlikehold av sykler. Mekanikerne demonstrer hvordan man skifter bremseklosser, bytter hjul og slange, samt oljing av sykkelkjeder. I tillegg får deltagerne muligheten til å stille spørsmål.

–Ingen spørsmål er dumme, alle er her for å lære, understreker mekaniker Joachim Alfheim.

Han forklarer at enkelte brenner inne med sine spørsmål fordi de er redd for å fremstå som dumme eller uvitende. Gjennom dette arrangementet ønsker de å endre slike holdninger. 

–Alle spørsmål er gode spørsmål og vi skal forsøke å svare så godt vi kan på dem, sier Alfheim. 


Sykkelmekaniker Joachim Alfheim jobber for Sykkepikene og lærer bort, samt reparerer sykler. Foto: Aina Brunborg Ihle

Vil klare det selv

På arrangementet dukket flere opp, enkelte med mål om å lære hverdagslig vedlikehold, mens andre ønsket mer inngående kunnskap. 

Venninneparet Karine Eid og Anne Wedul skal i sommer på en 12 dagers sykkeltur langs kystriksveien ved Helgelandskysten, og ønsker å være godt forberedt. Venninene ønsker å lære seg det mest nødvendige, slik at de klarer å gjennomføre turen på egenhånd.  

–Det er så mye enklere å legge ut på tur alene, når man vet at man kan fikse eventuelle problemer selv. Klarer man å skifte dekk selv så trenger man ikke å være redd for å sykle alene eller på ukjente områder, sier de.


Karine Eid og Anne Wedul vil lære å reparere punkterte dekk. Foto: Aina Brunborg Ihle 

Wedul mener dette arrangementet er et godt tilbud for de som sykler mye til hverdags og som opplever problemer med egen sykkel. Selv sykler hun en del og ønsker å få skikk på et trøblete gir. 

–Det er viktig at folk vet hvordan man skal ta vare på sykkelen sin. Vi er her for å hjelpe dem på veien, sier Joachim Alfheim.

Unngå å kjøpe nytt

Alfheim opplever at flere kommer inn med nedslitte bremseklosser og ødelagte kjeder og forklarer at man med riktig vedlikehold kan gjøre at disse delene varer lengre. 

Veninnene synes det er lettere å kjøpe nytt, da de ikke har hatt kunnskapen eller orken til å reparere sykkelen på egenhånd.

De som mange andre har valgt å bytte ut gammelt utstyr fremfor å reparere, men håper nå å kunne tilegne seg den kunnskapen som trengs for å fikse sykkelen selv.

Mekanikerne på Sykkelpikene håper at flere kommer innom med spørsmål de har vedrørende kjøp og vedlikehold av sykler. 

–Det er trygt at folk vet hvordan man kan fikse egne sykler og vi vil hjelpe. 

Dette er Sykkelpikenes første mekkekurs for kvinner, og de ønsker å arrangere liknende arrangementer fremover.  

 

­

  

 

Emneord: