Røde roser er populært på Valentinsdagen. Foto: Aina Brunborg Ihle

Rosesalget tredobles på valentinsdagen

På tirsdag er det valentinsdag og rosebukettene flyr ut av butikkene.
Tirsdag, 14 februar, 2023 - 09:41

– Vi selger mye mer blomster til valentinsdagen, enn vi gjør til andre dager, forteller Viktoria Grimstvedt, selger ved Mester Grønn på Lørenskog storsenter.

Det er særlig de røde rosene det selges mest av og dermed de som koster mest.

– Inntjeningen på Valentinsdagen er vanligvis tre ganger så høy som vanlig, forklarer hun. 


Viktoria Grimstvedt setter sammen buketter til Valentinsdagen. Foto: Aina Brunborg Ihle 

Buketter i gave

Ina Marie Johnsgård, medarbeider ved Plantehallen i Lørenskog, forteller at de aller fleste av kundene ønsker å kjøpe buketter fremfor potteplanter i gave.   

– De fleste unner ikke seg selv en bukett, det er mer vanlig å kjøpe grønne planter til hjemmet. Det å få en bukett med blomster er kanskje litt mer stas enn å få en potteplante. Det er nok derfor mange kjøper blomsterbuketter som gave, sier hun. 

Johnsgård mener at fasinasjonen rundt rosebukettene kommer fra tradisjon og stereotypier i filmer og bøker. 

– Det er nok også fordi roser symboliserer kjærlighet og romantikk. I tillegg kommer blomstene ofte i fine farger som hvite, rosa, røde, og er omtalt som kjærlighetens blomst, sier hun.

Høy etterspørsel

Etterspørselen på roser er veldig stor i forkant av, og på valentinsdagen. Grimstad forteller at de derfor er nødt til å sette opp prisene. 

– Når leverandørene eller produsentene øker prisene så må vi gjøre det også. Leverandøren må produsere et større antall av spesielle type blomster og dermed øker de prisene. Når våre innkjøpspriser øker, må vi også sette opp prisene ut til våre kunder, sier hun, men legger til at det kun er prisene på roser som går opp på Valentinsdagen. 

Rune Andresen har nettopp sikret seg en bukett med røde roser. Den skal han gi til kona på valentinsdagen. Andresen forteller at en økning i roseprisene ikke er overraskende.

– Etterspørselen er så stor, så det er forståelig at prisene stiger. Det er utrolig mange som kjøper roser og hvertfall de røde. Jeg er bare glad jeg fant en bukett, sier han.

Andresen er en av mange som har stått lenge og ventet i kø for å få tak i roser. 

– Jeg tenkte å være litt tidlig ute med blomsterkjøpet, for i morgen er nok de fleste butikkene utsolgt, avslutter han.