Aktivistene nekter å gi seg før vindmøllene er bort. Fra venstre: Marte Olea Stup Forsmo, Lise Eder Murberg og Erlend Hua Lun Kok. Foto: Ingerid Frogner Forvik

Sitter til vindmøllene rives

Aktivister raser over at de ulovlige vindmøllene på Fosen fortsatt står. Nå har de slått leir utenfor flere departementer.
Tirsdag, 28 februar, 2023 - 15:57

Rødt, blått, gult og grønt. Den ellers så grå og tause gaten er nå fylt av farger. Store samiske flagg og bannere vaier i vinden utenfor Olje- og energidepartementet. Under dem sitter en gjeng med unge aktivister innpakket i tykke pledd, med raslende lenker rundt seg. De har sittet her i fem dager, og har ingen planer om å flytte på seg. 

– Vi sitter her til vindturbinene på Fosen rives, ellers så må Terje Aaslands gjeng hente oss ut med makt, sier Elle Rávdná Näkkäläjärvi.


Elle Rávdná Näkkäläjärvi fra Kautokeino reagerer kraftig på menneskerettighetsbruddene. Foto: Ingerid Frogner Forvik

Solen skinner utenfor departementet, og de varme solstrålene treffer Näkkäläjärvis fargerike kofte. Den er vrengt - en gammel samisk tradisjon som symboliserer uenighet. 

Bryter med menneskerettighetene

– Det som gjør denne saken spesiell er at den vant i høyesterett, og dommen sier at det regjeringen gjør er ulovlig, sier Näkkäläjärvi som representerer Norske Samers Riksforbund (NSR).

I 2021 slo Høyesterett fast at regjeringens utbygging av vindturbiner på Fosen truer reindriftssamene i området. I dommen står det at vindturbinene bryter med menneskerettighetene, men det står ingenting om hva staten skal gjøre med turbinene.

Dette er saken:

- I 2019 og 2020 sto to vindkraftanlegg på Fosen i Trondheim ferdige. 

- Vindturbinene står i et område der det drives reindrift. Reindriftssamene saksøkte utbyggerne fordi vindturbinene forstyrrer reinsdyrene, og truer samenes livsgrunnlag. 

- Saken gikk til Høyesterett, som i 2021 fastslo at å tillate vindkraftanleggene var brudd på samiske menneskerettigheter. 

Nå har det gått over 500 dager og ingenting har skjedd. 

Näkkäläjärvi sitter i styret i NSR-N, ungdomsutvalget til Norske Samers Riksforbund. Hun forteller at de siste dagene har vært utfordrende, men at de har blitt møtt med mye støtte.

– Det er mange som heier på oss og Fosen-samene. Det er de som er de viktigste, sier Näkkäläjärvi.

Men det er ikke alle som er enig med aktivistene. En forbipasserende mann sparker plutselig borti bannerene som ligger på bakken. Han rister på hodet, før han går videre. En av aktivistene reiser seg oppgitt opp, retter opp banneren slik at teksten blir synlig igjen - “Staten bryter loven”.


Aktivistenes budskap er klinkende klart. Foto: Ingerid Frogner Forvik

Ble båret ut

Aktivistene fra Natur og ungdom og NSR har okkupert alle inngangene til Olje- og energidepartementet, men aksjonen startet inne i resepsjonen. Natt til mandag ble de 13 aktivistene båret ut med makt og tatt med til arresten.

– Det var dramatisk. Klokken halv to smalt det opp to automatiske dører som vi hadde prøvd å stenge igjen med bannere. Politiet marsjerte inn uten forvarsel, sier Mari Qviller.


Elle Rávdná Näkkäläjärvi var også en av aktivistene som ble arrestert. Foto: Rasmus Berg (CC BY-ND 2.0) 

Hun er styremedlem i Natur i Ungdom, og forteller at flere opplevde situasjonen som skremmende. Qviller reagerer særlig på at arrestasjonen skjedde om natten, ettersom det da ikke var noen pressefolk tilstede. 

– Det var et tydelig tegn på at de ikke ville at vi skulle ha presse eller fotodokumentasjon, sier hun.

Savner tiltak

Kameraene knipser i vei. Midt i mylderet av pressefolk på jakt etter gode bilder og sitater, står Mari Qviller. Den engasjerte røsten skiller seg ut i folkemengden.

– Å ikke lytte til det samiske folket er et alvorlig menneskerettighetsbrudd, så derfor bestemte vi oss for å mobilisere til demonstrasjon, sier hun.


Mari Qviller er skuffet over regjeringens manglende handlingskraft. Foto: Ingerid Frogner Forvik

Få timer etter at Qviller og de andre aktivistene kom ut av arresten, var de tilbake utenfor departementet. De nekter å flytte seg før de ser tegn til handling fra regjeringen.

– Norge fortsetter å holde de samiske stemmene skjult og undertrykke deres ytringsfrihet, sier Qviller. 

Hun reagerer særlig på at regjeringen verken har kommet med noen unnskyldning eller tiltak for å imøtekomme dommen.

– Det har ikke skjedd noen ting. Nå er det viktig at nordmenn ikke lar seg blende av det grønne skiftet til å kolonisere Sápmi, sier Qviller.

Krevende sak

Elisabeth Sæther (Ap) er statssekretær i Olje- og energidepartementet. Hun forstår at saken vekker følelser hos aktivistene.


Statssekretær Elisabeth Sæther håper på en god løsning. Foto: Naina Helen Jåma NTB / Kommunikasjon

– Dette er en krevende sak, men det er ingen tvil om at vi skal sikre at staten oppfyller sine folkerettslige forpliktelser overfor reindriftssamene på Fosen, sier Sæther.

Mandag morgen ble ansatte ved seks departementer bedt om å ha hjemmekontor, grunnet aksjonen. Sæther påpeker at dette er problematisk.

– Dessverre finner vi ikke løsninger raskere ved at departementsansatte hindres fra å gå på jobb, sier Sæther.

Hun forteller at departementet ønsker å finne en god løsning for begge parter så fort som mulig.

– Det er viktig at vi kommer raskt videre nå og finner svar på det Høyesterettsdommen ikke svarer på, nemlig hva som nå skal skje med de to vindkraftverkene, sier Sæther.

Klimaparadoks

– Hei Greta!

En gjeng med unge gutter roper til Greta Thunberg. Den verdenskjente klimaaktivisten har tatt turen for å støtte aktivistene. Innerst i hjørnet utenfor døren til departementet sitter hun og stirrer tomt ut i luften. Thunberg ser ikke ut til å ense alle som ønsker oppmerksomheten hennes. 

– Nå som Greta også er her, vokser det bare, sier Näkkäläjärvi.


Blant dem som aksjonerer i solidaritet med samene er Greta Thunberg og Mari Qviller. Foto: Ingerid Frogner Forvik

Thunberg ønsket ikke å kommentere saken mandag formiddag, men mandag kveld besøkte hun Dagsnytt 18. Der ble hun konfrontert med paradokset at hun som klimaaktivist, demonstrerer mot grønn kraft. Thunberg svarer at klimakrisen og krenkingen av urfolks rettigheter går hånd i hånd. 

– Løsningen på klimakrisen må inkludere at vi lytter til urfolk og tar deres perspektiver til ettertanke, sier hun til NRK.

 

Emneord: