Ifølge NRK går mye av kritikken ut på at man ikke får den ønskede effekten av vedtaket. FOTO: Illustasjonsbilde, Camilla Alexandra Lie

Strid om trafikkbøter

NRK melder i dag om reaksjoner etter at satsene på trafikkbøter økes med 30 prosent fra 1. februar.
Fredag, 10 februar, 2023 - 10:50

Det var et bredt spekter av meninger som kom fram i høringen før de nye satsene ble vedtatt. Til NRK sier administrerende direktør Geir A. Mo i Norsk Lastebileier-forbund (NLF) at de nye bøtene er «uforståelige».

– Forslaget er begrunnet på en overfladisk og forenklet måte. Det ligger en forutsetning om at bare bøtene blir høye nok, så får man bedre trafikksikkerhet. Men sånn er det ikke, sier Mo til NRK.

De nye bøtene vil gi en merinntekt til staten på 241 millioner kroner. Beregningen er basert på antall forenklede forelegg utstedt i 2021, ifølge NRK.

I en epost til NRK skriver statssekretær Geir Indrefjord at var rett å innføre de høye bøtene på tross av protestene i forkant.

– 118 mennesker ble drept i trafikken i Norge i 2022, en økning på nesten 50 prosent fra året før. Dette er alvorlig for alle som mister nære og kjære i ulykker og for samfunnet og fellesskapet. At flere holder fartsgrensa, bidrar til å få ned antall drepte og hardt skadde i trafikken, skriver han. 

Emneord: