– Vi tar denne studien absolutt på alvor, sier daglig leder i selskapet bak Sukrin-produktene. Foto: Stefano (CC BY-NC-ND 2.0) Flickr

Sukkererstatningen som øker risikoen for sykdom

Sukkererstatningen Sukrin ble sett på som risikofritt. Nå viser det seg at det dobler risikoen for hjerteinfarkt og slag for enkelte.
Tirsdag, 28 februar, 2023 - 14:01

– All forskning som er gjort på erytritol fram til nå, har unisont utelukket at det finnes noen risiko for skadevirkninger ved inntak, så denne nye studien var svært uventet, sier daglig leder Asgeir Ruud i Funksjonell Matsel, selskapet bak Sukrin-produktene, til NTB.

Erytritol, bedre kjent som Sukrin, er et populært søtningsstoff som mange har byttet ut med sukker. Det blir sett på som et sunnere alternativ på bakgrunn av at det inneholder null kalorier og tidligere forskning har avfeid det som ufarlig. Studien som på mandag ble publisert i Nature Medicine, sier noe annet. 

De amerikanske forskerne bak studien ble overasket av egne funn. Formålet med studien var å avdekke ukjente kjemikalier eller stoffer i blodet som kunne knyttes til risiko for hjerteinfarkt, slag eller død. De hadde ingen forventninger om å finne en sammenheng mellom erytritol og økt risiko for hjerteinfarkt og slag.

Det var heller ingen beskjeden risikograd, informerer studiens hovedforfatter Stanley Hazen til CNN. Han er leder av senteret for behandling og forebygging av hjerte- og karsykdommer ved Cleveland Clinic Lerner Research Institute. 

– Jeg mener det er tilstrekkelig med data her til å fraråde personer i risikogruppen for hjerte- og karsykdommer fra å spise mat som inneholder erytritol inntil videre, sier Hazen. 

Emneord: