Maxibuss AS mente at TV 2 hadde brutt god presseskikk, men PFU var uenig. FOTO: Skjermdump fra Norsk Presseforbunds direktesending

TV 2 vant mot russebuss-selskap

Pressens Faglige Utvalg slo fast at TV 2 ikke hadde brutt god presseskikk i «TV 2 hjelper deg»-episoden om russebusser.
Onsdag, 1 mars, 2023 - 11:07

Et enstemmig utvalg konkluderte i onsdagens møte med at TV 2 ikke hadde brutt god presseskikk i episoden Livsfarlig russetid fra programmet “TV 2 hjelper deg”. 

– Klager fikk komme til orde, og redaksjonen hadde gjort en tilstrekkelig kontroll av opplysningene i reportasjen, sier utvalget.

Reportasjen handlet om en russegruppe som hyret inn selskapet Maxibuss for å bygge om en russebuss. Ifølge innslaget overtalte Maxibuss gruppa til å leie en buss av selskapet, og russen selv måtte gjøre mye av arbeidet med bussen. 

Mener TV 2 fortjener skryt

Klager Johannes Beck ved Maxibuss AS mente at TV 2 hadde brutt god presseskikk på en rekke punkter i Vær Varsom-plakaten i denne reportasjen, deriblant punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse, 3.2 om kildekritikk og 3.3 om klargjøring av premisser. 

Utvalget mente derimot at TV 2 hadde gjort en god jobb med selvstendige undersøkelser og fortjente skryt for å gå inn på et slikt tema. 

– Jeg synes TV 2 skal ha ros for å sette søkelys på utfordringer som unge mennesker møter med en storindustri, fortalte Frode Hansen.

Forstår at klager reagerer

Utvalget viste forståelse for at klager reagerte på TV 2-reportasjen. Likevel mente de ikke at TV 2 hadde brutt noen av punktene i Vær Varsom-plakaten. 

– Når man bruker såpass mye tid på disse russeungdommene, og den kritiserte ikke stiller opp i det hele tatt, gjør det at saken blir vinklet veldig skarpt. Sånn sett så skjønner jeg veldig godt at han reagerer, forklarte Stein Bjøntegård. 

– Men med tanke på Vær Varsom-plakaten så synes jeg at TV 2 er godt innafor, fortsatte han. 

Kan lære av saken

Utvalget mente samtidig at pressen har flere ting å lære av denne saken.

De påpeker blant annet at det er viktig å synliggjøre kritiske spørsmål, noe de ikke mener det er gjort i denne TV 2-reportasjen. 

– Når den det er rettet søkelys mot ikke stiller opp, så er det ekstra viktig at man stiller kritiske spørsmål til de man da intervjuer, som får legge fram saken sin. Det kan godt hende at spørsmålene blir stilt, men vi hører dem ikke, sa Bjøntegård.  

– Selv om det ikke er noe presseetisk brudd her, tenker jeg at dette er noe mediene kan ta med seg videre i møte med uerfarne kilder, sa Nina Fjellheim.

Maxibuss AS mot TV 2 (PFU-sak 088/22) er en av flere saker som blir tatt opp i dagens PFU-møte. 

Følg resten av møtet her:

Emneord: