Rasisme i Norge sender ansatte på hjemmekontor for å ha innsamlingsaksjon til Syria på lokalet. Foto: Yasmin Elmousaoui

Sender kun hjelp til Syria

Torsdag kveld satte Rasisme i Norge i gang et samarbeid med Innocents Norge for å gjennomføre en innsamlingsaksjon. De sender nødhjelp til Syria etter at de ble hardt rammet av jordskjelv.
Mandag, 13 februar, 2023 - 12:52

Fredag kveld gjenåpner organisasjonen Rasisme i Norge sine lokaler til Innocents på Storgata 20, til en klesinnsamling for Syria. Flere frivillige strømmer inn med store poser pakket med varme klær, pledd, bleier og diverse. Alt går fort og mange jobber stille og konsentrert, mens andre prøver å trekke inn pusten midt i det organiserte kaoset. Det er jenter som pakker ut og organiserer etter forskjellige klesplagg mens guttene bærer opp posene til lokalet og bære ned sorterte esker igjen.

– Dette gikk over all forventninger 


Jamal Sheikh gir beskjed til de frivillige på  kontoret. Foto: Yasmin Elmousoaui

– Vi la merke til at det var alt for lite som ble sendt til Syria. Så jeg ringte Hossam på Innocents og spurte om vi skulle få til et samarbeid, sier Jamal Sheikh, leder av Rasisme i Norge. 

Sheikh lånte ut kontorene sine og sto for alle utgifter for innsamlingen. Han forteller at innsamlingen har gått over all forventning. 

– Givergleden er helt enorm og folk bidrar ut av evne. Det er helt surrealistisk hvor mange som har tatt kontakt og stilt opp, sier Sheikh. 

Rundt om i lokalet ligger det masse poser, pappesker, koferter, pakker med bleier og esker med tørrmat. De ansvarlige skriker med høye stemmer og gir klare beskjeder. 

Lokalet er delt opp i stasjoner, flere rom der posene lagres, rom med der posene tømmes og klærene sorteres og pakkes i esker og rom med klare esker til sending. På gangen står det flere frivillige som gjør klart eskene til bruk og som har kontroll på varetelling. 

Det kunne vært oss 


Det er mye press og en stor mengde av frivillige forteller Salam. Foto: Yasmin Elmousaoui

– Hør etter jenter, det er viktig at dere markerer riktig på eskene. Ikke overfyll eskene, barn trenger vi ikke å sparere på kjønn, ting som er ødelagt og skittent kastes, sko går i egen eske og sommerklær flyttes til kurver for de pakker vi sist. Det var det, lykke stil og stå på! skriker Soukaina Salam, frivillig koordinator. 

Soukaina Salam er en av de ansvarlige og jobber også  frivillig som alle andre. Hun beveger seg stresser rundt hele lokalet, og gir klare og tydelige beskjeder til de frivillige. 

– Jeg er så stolt over de som står og jobber her. Jeg selv har stått her over 20 timer det siste døgnet og kan se for meg hvor krevende arbeidet er. 

Innerst på hvilerommet står det to gutter som tar seg en drikkepause. 


Det er vanskelig å følge med på Tiktok hjemme. Foto Yasmin Elmousaoui

– Vi er her i dag fordi vi ikke klarer å bare sitte hjemme og følge med på tiktok. Vi har et behov for å delta og hjelpe med det vi kan. Så i dag måtte jeg ned- prioritere treninga. Jeg har vært her siden Kl 13.00 og er kjempe glad jeg droppet den økta, sier Hussni Khalaf.

– Jeg har selv familie i Syria og har mistet to fettere til jordskjelvet. Hele uken har jeg bare sittet hjemme og skrevet masse og publisert på sosiale medier for oppdatere folk på det som skjer i Syria. Men i går begynte jeg å gå tom for ord så da de åpnet for insamling her måtte jeg komme og hjelpe, sier Osama Mourad. 

Det jobbes på kort varsel, uten planlegging

Tvers over gata sitter Hossam Belkilani, prosjekt koordinator på kontoret og følger med på pengeinnsamlingen mens han gir instrukser til de frivillige over telefonen. Under knapt fire dager har organisasjonen klart å samle inn en halv million kroner som overføres til deres samarbeidspartner i Tyrkia.


Klær sorteres og pakkes i esker. Foto: Yasmin Elmousaoui 

– Vi er en liten organisasjon med ingen ansatte derfor er vi nødt til å samarbeide med andre store og etablerte organisasjoner som har større nettverk enn oss. Innocents er en veldedighetsorganisasjon som sender hjelp under krise situasjoner som krig, fattigdom eller når land blir rammet av naturkatastrofer nå, sier Belkilani.


Kontorene er fulle med klær som blir levert folk i Norge. Foto: Yasmin Elmousaoui

Belkilani forteller at de jobber på kort varsel og at det kan være svært utfordrende å koordinere seg gjennom. Han er sliten i ansiktet og det er klart at han mangler søvn og næring.

– Når vi får beskjed om store katastrofer så agerer vi med en gang. Vi samler inn et frivillig team og fordelere arbeidsoppgaver. Noen fokuserer på sosiale medier og pengeinnsamling. En begynner å finne kontaktpersonen der hjelpen trengs som organisasjoner vi kan samarbeide med, også lager vi plakater og markedsfører. I tillegg til at vi kontakter alle moskeer i Norge og sender forespørsel på innsamling hos dem, sier han med et raskt tempo.

– Vi jobber mot klokka og det går utover helsa og søvnen. Det er lettvindt å glemme å spise  under et slikt press. Men sånn er det, veldedighetsarbeid skjer på sparket. Du blir aldri forberedt på det og har heller ikke mulighet til å planlegge på forhånd. Så vi tar det som det kommer og har en tro som motiverer oss.

– Det kunne vært meg

Belkilani forteller at han også en gang har bodd i flyktningeleirer.

– Jeg har av politiske årsaker erfart krig og flytting fra en leir til en annen. Jeg vet hvordan det er å lide og var en av de heldige som fikk komme til Norge. Jeg bodde i Syria før jeg kom til Norge med familien min. Den leieren jeg bodde i er i ruiner i dag, så når jeg ser bygninger som har rast ned i Syria så tenker jeg at det kunne vært meg. Det er tungt å se folk lide når vi har det så godt.

For Belkilani er det veldig spesielt å se den store givergleden.

– Folk har gitt masse penger og donert klær som er nye og fine brukte. Det er noe om gleder meg og som gjør jobben litt enklere.


Jentene pakker i eskene. Foto: Yasmin Elmousaoui 

–Vi ønsker å kun sende hjelp til Syria nå

– Jo mer utfordrende det er å komme til et sted, jo mer trenger de hjelp. Det er ingen hjelpearbeidere som får kommet inn til Nord Syria. Det er en risiko man tar. Våre frivillige vet at det er en stor utfordring, ting kan plutselig oppstå. Men det er de stedene som lider mest.

Han forteller at Tyrkia er en selvstendig stat og får masse støtte fra andre land.

– Det er ingen tvil om at både Tyrkia og Syria trenger sårt hjelp. Men akkurat nå er det større mørkeretall på omkommede i Syria enn det er i Tyrkia. Der har de kontroll og folk som jobber døgnet rundt.

For å kunne sende utstyr og nødhjelp må Innocents samarbeide med organisasjoner i Tyrkia. Belkilani forteller at de har større baser med ansatte og stort lager. De har også et nettverk og kan sikre veien inn til Syria gjennom Tyrkia. I dag samarbeider Innocents med organisasjonen Sadaqa i Istanbul.

Det kan ta opp til 10 dager


Flere esker står stabbelt inntil veggen. Foto: Yasmin Elmousaoui 

– Vi frakter gjennom båt til Istanbul også distribueres det i ulike lastebiler som kjører inn til Syria.

Hvor lang tid kan dette ta?

– Det kan ta opp til 10 dager, men jeg håper vi får sendt alt inn på kortest tid uten komplikasjoner.

Innsamlingsaksjonen fortsetter til onsdag neste uke. Innocents samarbeider med flere organisasjoner i Norge som kan samle inn klær, sengetøy, tepper og dyner, sko og diverse.