Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) vurderer at risikoen er høy når kinesiske TikTok eller russiske Telegram er installert på ansatte sine telefoner. Foto: Filippa Torjusen

Ansatte må slette TikTok og Telegram

Oslo og Bergen kommune ber de ansatte fjerne det sosiale mediet TikTok og chatteprogrammet Telegram fra tjenestemobilene.
Torsdag, 23 mars, 2023 - 14:15

Tirsdag ble det kjent at Justisdepartementet fraråder TikTok og Telegram på departementenes tjenestetelefoner. I formiddag kom det ut at både Bergen kommune og Stortinget følger etter. Dette melder NRK.

Kjetil Århus, direktør for digitalisering og innovasjon, forklarer at dette også gjelder private mobiltelefoner som er tilknyttet kommunen. Dette kan være for eksempel ved at mobilen er koblet opp mot en kommunal e-postkonto.

Flere apper samler informasjon

Århus ser ikke bort ifra at det er flere apper som det bør vurderes et forbud mot. Dette gjelder spesielt apper fra land Norge har ikke sikkerhetspolitiske forbindelser til; for eksempel Russland, Nord-Korea og Iran.

Justis- og beredskapsminister Emilie Mehl forteller at det også er andre apper som Facebook, Instagram og Snapchat samler inn mye informasjon.

–  Alle som bruker sosiale medier bør derfor ha et bevisst forhold til hvilken informasjon man deler, og innstillingene man har på telefonen sin, sier Mehl.

Telenor har også besluttet at deres ansatte ikke får ha Tiktok.