Brølte mot regjeringens helsekutt

Hundrevis av helsearbeidere, pasienter og pårørende demonstrerte foran Stortinget på tirsdag.
Torsdag, 2 mars, 2023 - 10:46

– Altså hva faen? Jeg trenger hjelp, ikke å bli satt i en glattcelle.

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, holder en hjerteskjærende appell på Eidsvolls plass tirsdag ettermiddag.

Historien hun forteller handler om ei som ikke ble møtt av helsevesenet med den omsorgen man trenger i ekstremt sårbare situasjoner. Etter et selvmordsforsøk fikk jenta beskjed på legevakta om at hun ikke oppfylte kriteriene for tvangsinnleggelse. Politiet ville likevel snakke med henne, for det var mulig hun ble anmeldt for ordensforstyrrelse, forteller en engasjert Helsesista. 

Ordene hennes resulterer i en bølge av gisp og fortvilede utrop fra publikum.


Engvik er utdannet helsesykepleier og driver snapchat-kontoen “Helsesista” hvor hun har 183 000 abonnenter. Foto: Emilie Hauger Tangen.

Nesten samtlige appellanter under den såkalte Helsebrøl-demonstrasjonen tar opp hvordan helsevesenet svikter på grunn av underbemanning, for lite ressurser og overarbeidede ansatte som gjør så godt de kan.

Mange slutter i jobben

Ida Gerø og Aurora Hoff har begge slått seg opp i sosiale medier, spesielt på TikTok. Til felles har de også at begge er utdannet innenfor helsefag, Hoff som psykiatrisk helsefagarbeider og Gerø som sykepleier. Under Helsebrølet vil de vise sin støtte til saken og uttrykke frustrasjon over kuttene som gjøres i helsevesenet. 


Ida Gerø (venstre) jobber som sykepleier på Rikshospitalet og Aurora Hoff (høyre) har jobbet 11 år som psykiatrisk helsefagarbeider. Foto: Emilie Hauger Tangen.

– Jeg vil gjerne bruke min stemme fordi jeg ikke lenger jobber i helsevesenet på grunn av situasjonen som har oppstått. Det er for høyt press på de ansatte og det kuttes og kuttes og kuttes. Vi kjenner oss lei, sier Hoff. 

Ifølge tall fra Norsk Sykepleierforbund (NSF) har 72 prosent av sykepleiere det siste året vurdert å slutte som sykepleier, eller bytte arbeidsplass. Dette er tall fra 2021. 

Gir ikke opp

13-trikken som alltid dundrer forbi den åpne plassen foran Stortinget, er bare et svakt sus. Trampeklapp, brøl og “We’re not gonna take it” av Twisted Sister har tatt over lydbildet. Til tross for den alvorlige tematikken er det lystig stemning blant demonstrantene. Før programstart initierer flere av arrangørene en dansering, der publikum svarer med latter og jubel. Optimismen består.


Tina Tuft forteller at gleden på Eidsvolls plass gjenspeiler det gode arbeidsmiljøet blant sykepleiere. Foto: Emilie Hauger Tangen

Tina Tuft er sykepleier på Aker sykehus, og er blant de som står bak bevegelsen Helsebrølet. Ifølge henne hadde de ikke gjennomført arrangementet om de ikke var optimistiske til at nettopp slike initiativ hjelper. Likevel påpeker hun viktigheten av at noe må gjøres nå for å unngå alvorlige konsekvenser. 

– Selvmordsstatistikken er kjempehøy, og den kommer til å stige hvis man kutter mer i psykiatrien nå. Helsekøene blir lengre, og folk blir sykere jo lenger de står i kø. Vi må få opp øynene til Regjeringen, så de ser hva som skjer, sier Tuft.

Alle møter helsevesenet i løpet av livet

Deltakerene kommer i alt fra barnevogner til rullatorer. Det tyder på at behovet for et inkluderende helsevesen er stort, enten du er seks måneder gammel, hundre år gammel, rik eller fattig. 

Helsebrølet er en politisk uavhengig bevegelse som er imot budsjettkutt i helsevesenet. Bevegelsen har skapt engasjement blant helsepersonell, pasienter og pårørende. Politiet anslår at cirka 1000 personer var til stede under demonstrasjonen.


Deltakerne skrek av full hals under tirsdagens demonstrasjon. Foto: Emilie Hauger Tangen

Hør et av brølene her:


Mange helsearbeidere føler de ikke blir hørt. Foto: Emilie Hauger Tangen

Eldst i eldrebølgen

Et av de viktigste punktene for de mange appellantene er den kommende eldrebølgen. Mot slutten av programmet skal leder for norsk pasientforening Turid Cordtsen holde appell. En eldre dame blir leid opp på podiet, og hun får hjelp til å tilpasse mikrofonen. Publikum holder pusten. 

– Jeg tror jeg var blant de første som utløste eldrebølgen. Jeg er født ni måneder og fire dager etter krigens slutt, sier Cordtsen. 


Norsk Pasientforening (NPF) med Turid Cordtsen i spissen var blant de representerte foreningene under demonstrasjonen. Foto: Emilie Hauger Tangen 

Publikum puster ut og stemningen glir over i latter. Solen skaper stemningsfullt lys da det treffer de omkringliggende bygningene. På Løvebakken har det samlet seg en gruppe mennesker som observerer engasjementet på plassen. Initiativtaker og sykepleier Helene Dahl Karlsen må avbryte flere av appellantene som har mye på hjertet. Cordtsens appell rundes alvorstungt av. 

– Det finnes mange måter å løse dette på. Pengene er der, men det er viljen det står på, sier hun mens publikum applauderer og brøler. 

Stort engasjement

Det er først da toget organiseres at det blir klart hvor mange som har møtt opp. Med trommekorpset og arrangørene i front marsjerer opprørte demonstranter ut av Eidsvolls plass og oppover Karl Johans gate mot Egertorget. To politihester leder an. 

Mens de første demonstrantene ankommer Youngstorget er Eidsvolls plass fortsatt ikke tømt. “Helse er ikke en vare, det burde vi ikke måtte forklare” står skrevet i rødt på et titalls skilt som svaier over hodene til demonstrantene, i takt med skrittene deres. 


(fra venstre) Øyvind Krogh Johansen, Endre Dahl, Rebecca Mosling, Chad Colita og Vilde Steen er sykepleiere på seksjon for hjerneslag på Ullevål. Foto: Emilie Hauger Tangen

Seksjon for hjerneslag på Ullevål sykehus er godt representert på demonstrasjonen. Øyvind Krogh Johansen og Rebecca Mosling føler seg maktesløse enkelte dager på jobb. 

– En dag kan vi ha syv pasienter, mens en annen dag har vi sytten. Det kan skifte på kort tid, og det er ekstremt krevende, sier Mosling. 

– Man føler jo at man ikke blir møtt på kravene man har, fortsetter Johansen. 

Den sammensveisede gjengen er likevel optimistisk, og konkluderer med at man bare må håpe på det beste, og fortsette å si ifra. 

Helse- og omsorgsdepartementet er forelagt kritikken, men har ikke ønsket å kommentere saken. 

Se video: