Datingkulturen i Norge fører til at mange synes det er vanskeligere å finne kjærligheten. Foto: Eivind Idland Hansen

Digitalisert dating dreper romansen

Nå om dagen kan en fremtidig partner være kun et sveip unna. Dette har ført til en såkalt "hookup-kultur" som flere nå velger å gå bort fra.
Torsdag, 2 mars, 2023 - 13:45

Den norske datingkulturen er blitt stadig mer nettbasert. Selv om vi ser kjærlighet overalt rundt oss, synes mange likevel den er vanskelig å finne. 

Ferdig med “hook-up kulturen”


Josefine Stoffel (20) er lei den såkalte “hook-up kulturen”. Foto: Privat

Josefine Stoffel (20) er lei av en datingkultur som er basert på at man kun møtes for å ligge sammen. Derfor la hun ut en TikTok som fikk mye oppmerksomhet. Der forteller hun at hun savner en datingkultur hvor folk drar på date for å date noen, og hvor målet er å bli kjent og snakke sammen.

Hun erkjenner at ikke alle har like intensjoner med dating som henne, men hun ønsker å starte en diskusjon om temaet. 

– Jeg er ferdig med “hook-up kulturen”, forteller Stoffel. 

Hun savner en datingkultur som ligner mer på den utenlandske. I Norge synes hun det er for mye fokus på sex, og for lite fokus på en genuin kjemi mellom mennesker.

Være ærlig med intensjoner

Josefine mener at en konsekvens av et mer likestilt samfunn er at datingen blir mer passiv. De tradisjonelle kjønnsrollene er ikke lengre det de var for mange år siden. I dagens samfunn er de mye likere og med det kommer det et krav om at dating ikke lengre er et ensidig ansvar. Hun mener derfor at det er opp til begge parter hvordan en date skal gjennomføres.

Hun har fått tilbakemelding på at flere mener de ønsker mer tradisjonell dating. Til dette svarer hun at det er helt opp til enhver hvordan de ønsker å date, men personlig kjenner hun seg ferdig med å date uten en genuin kjemi.

– Mitt beste datingtips er å være ærlig om intensjonene fra starten, sier Stoffel.

Hun mener det er det beste for begge partene for å unngå unødvendige misforståelser. 

En nettbasert datingkultur

Fanny Duckert mener at det finnes både positive og negative sider ved den mer digitaliserte datingkulturen. Det finnes uendelige muligheter bare et sveip unna. Dette fører til muligheter for alle, uansett hvem du er og hvor du befinner deg. Samtidig har vi låst oss inn i et format ved at vi sitter med blikket ned i mobilene våre og har glemt at flørten er overalt, hvis vi bare ser oss rundt. Flørten kan vente på oss på bussen, på kjøpesenteret eller på treningsstudioen. 

– Det viktigste flørteverktøyet vårt er det smilende blikket. Se opp, møt blikket når du møter attraktive mennesker og gi et smil, forteller Duckert.

Emneord: