Aksjonen ble avsluttet foran Slottet fredag 3. mai, men arbeidet fortsetter. Foto: Amanda Iversen Orlich (CC BY-ND 2.0)

Fosen-aksjonen over: – Håper vi blir hørt

Mange har bidratt i Fosen-aksjonen. Nå håper demonstrantene at de blir hørt.
Mandag, 6 mars, 2023 - 10:58

Forrige uke var det aksjon utenfor Olje- og energidepartementet for Fosen-samene. Fredag ettermiddag avsluttet de foran Slottet, omtalte NRK.

Mange deltok i aksjonen for å vise støtte til urbefolkningen, og for å gjøre demonstrasjonen så gjennomførbar som mulig. Noen av disse var Samisk hus i Oslo og Grønne studenter.

En trygg arena

Aili Guttorm (31) er daglig leder på Samisk hus i Oslo, et samisk kultur- og språksenter.

Hun forteller at huset har vært en trygg arena for menneskerettighetsforkjemperne og de andre støttespillerne den siste uken.

– Vi har hatt huset åpent fra tidlig på morgenen til sent på kvelden fra mandag til søndag. Gjennom uka så har vi sett hvor viktig samisk hus har vært og det å ha denne møteplassen, sier Guttorm.

Saken har fått mye støtte og oppmerksomhet i media.

– Det er veldig fint å få støtte, men det er trist at det måtte en aksjon til for at staten i det hele tatt skal vurdere å følge opp høyesterettsdommen fra 2021, sier Guttorm.

Står i solidaritet

Tirsdag formiddag 28. februar lå demonstrantene skjermet bak et stort banner, holdt oppe av frivillige og engasjerte. En av disse var Magnus Dybdahl (25), leder i den nasjonale studentforeningen Grønne studenter.

Han fortalte at han stod her i solidaritet for å støtte de som har aksjonert siden torsdag for urbefolkningens rettigheter.


Magnus Dybdahl hadde stått i hele dag sammen med flere støttespillere. Foto: Maria Rolland

– Vi står her med banner for å få frem budskapet til aksjonistene. Men vi skjermer også demonstrantene, så de får hvile. Det har vært mye pressetrykk, sier han og refererer til Olje- og energiministerens besøk tidligere den dagen.

Veien videre

Videre håper Guttorm at saken har vært med på å belyse staten om at vindkraft i samiske beiteområder ikke går.

– Fosen-saken viser tydelig at det ikke fungerer. Jeg håper vi blir hørt i saker som angår oss i urbefolkning i Norge før det gjøres inngrep i andre samiske områder i fremtiden.

Magnus Dybdahl sier at urbefolkningens rettigheter angår oss alle.

– Det er viktig å stå her. Vi må respektere folk som mennesker, det er helt grunnleggende.

Emneord: