Fra neste sesong vil ikke skiløperne kunne smøre skiene med fluorholdig smøring i internasjonale konkurranser. Foto: Jacques Holst / Holmenkollen skifestival (CC BY-NC-SA 2.0).

Innfører fullt fluorforbud

Skismøring med fluor forbys i både langrenn og skiskyting.
Onsdag, 22 mars, 2023 - 12:36

Ifølge VG vil forbudet gjelde fra starten av 2023/2024-sesongen. Det er det internasjonale skiforbundet (FIS) og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) som innfører forbudet. Begge organisasjonene bekrefter dette i pressemeldinger onsdag formiddag. 

For å sikre at ingen bruker flurholdig skismørning vil det gjennomføres testing under store arrangementer som VM, junior-VM og verdenscup. Under mindre arrangementer vil det bli gjort stikkprøver. 

FIS trekker frem miljøeffekten og helserisikoen som årsaker til forbudet. Forsknings- og utviklingssjef i Swix, Christian Gløgård, sier til VG at han ikke ser noen grunn til at skisporten skal fortsette å spre helseskadelige flourstoffer i miljøet. 

 – Stoffene har fått betegnelsen Forever Chemicals og er av europeiske myndigheter identifisert som vår tids største kjemiske miljøtrussel med betydelig helsefare for de som blir eksponert for det, sier han til VG. 

IBU og FIS har jobbet med forbudet i lengre tid, men utsatte i august i fjor innføringen av det. Grunnen var at utviklingen av testapparatet som skal avsløre eventuell juks, Aplha II, skulle få bedre tid. Nå er testmaskinen prøvd en rekke ganger, med stor suksess.