NY LOV: LHTB-mennesker i Uganda risikerer å bli fengslet for både sin seksualitet og sitt syn på kjønnsroller. Foto: Flickr/Mktp

LHBT-aktivister raser mot ny ugandisk lov

Ugandas parlament vedtok tirsdag et lovforslag som gjør det ulovlig å identifisere seg som LHBT.
Torsdag, 23 mars, 2023 - 13:58

Den kontroversielle loven har fått reaksjoner fra ulike hold. Reuters melder blant annet i fra om fordømmelser fra ulike aktivistgrupper.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch fordømmer den nye loven. De påpeker også at denne loven, som spesifikt ulovliggjør LHBT-identifisering, er den første av sin sort, melder Reuters ifra om.

Ekstremt og drakonisk

Frank Mugisha, ugandisk LHBT-aktivist fordømmer lovforslaget som drakonisk, ifølge Reuters.

– Denne loven er ekstrem og drakonisk. Den kriminaliserer LHBT-mennesker. Samtidig forsøker de å utrydde hele eksistensen av ugandiske LHBT-mennesker. LHBT-ugandiere er en utsatt gruppe som allerede møter juridisk diskriminering og mobbvold, sier Frank Mugisha.


LHBT-aktivisten Dr. Frank Mugisha som viser sin avsky til den nye loven. Skjermdump: Twitter / Christian Fjelde Delgado Lima

Over 30 afrikanske land har allerede ulovliggjort homofile forhold.

Tradisjoner må opprettholdes

Reuters melder ifra om at lovens støttespillere ser på loven som et middel for å kunne straffe “følgere av den utradisjonelle LHBT-livsstilen og dens syns på kjønnsroller”. Hensikten er å iverata konservative og religiøse tradisjoner i Uganda.

– Gud, våres skaper, er lykkelig over det som nå skjer. Jeg støtter dette lovforslaget. Det vil beskytte framtiden til våre barn, sier den ugandisk politikeren, David Bahati.

Brudd på denne loven kan medføre til harde straffer. Blant annet dødsstraff for «forverret homoseksualitet», samt livstid for homoseksuelt samleie. «Forverret homoseksualitet» innebærer homoseksuelt samleie hvor det er personer under seksuell lavalder eller hvor gjerningspersonen er HIV-positiv, melder Reuters ifra om.