Løvetannfestivalen: Dyrker nye talenter på Tøyen

I helgen hadde den helt nye Løvetannfestivalen sin åpning på Skatten Oslo.
Mandag, 27 mars, 2023 - 15:20

Skatten Oslo pyntet og stelte i stand for kvelden da Løvetannfestivalen ble arrangert for første gang.

Festivalen hadde sin pangstart i helgen og kunne skryte av å ha med seg fire hete artister og band på laget. Alt innenfor sjangere som pop-rock, garagerock, indierock, indiepop og drømmepop. Kvelden bød på musikkinnslag fra artister som The Mercury Sound, Svalestup, Ask og Sonic Løland.

Blomsterkurv av voksende talenter

Løvetannfestivalen ble arrangert av Thomas Fantoft, som er drift- og markedsleder for kulturhuset Skatten Oslo, og musikere Marius Børresen, Ask Riktor Johansen, og Halvor Scjøtt Moen. De kunne fortelle litt om filosofien bak arrangementet:

– Vi har prøvd å få med, ikke nødvendigvis ukjente band, men uetablerte band. Slik at band har en plattform å spille på kan få ganske greie honorarer, og få vokse frem. Så det er litt av filosofien vi har brukt i selve festivalen, sier arrangør og artist Marius Børresen, som er aktuell i indierock/dreamrock-bandet The Mercury Sound.


Det var av initiativet til disse guttene at Løvetann-festivalen ble til. F.V: Thomas Fantoft, Halvor Schjøtt Moen, Ask Riktor Johansen og Marius Børresen.
Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Halvor Schjøtt Moen forteller videre at de ønsket å arrangere et kulturtilbud som tok sted på våren. Dette er fordi det oftest er på sommertid lignende tilbud arrangeres, og da oftest med velkjente artister.

– Det spiller litt på navnet, Løvetann. Noe som trenger seg opp, og som kommer på våren. Så vi håper at Løvetannfestivalen kunne være passende for vårstemningen, og kan spille litt på situasjonen til bandene. Få opp stedet, få opp bandene, få opp Tøyen!, sier Halvor Scjøtt Moen. Halvor opptrådde selv på scenen sammen med Ask, og spilte da selv gitar.

Ask Riktor Johansen legger til at hensikten til Løvetannfestivalen er å få frem mindre kjente artister, og å gi dem en scene å stå på. Han går under artistnavnet Ask, og går under sjangrene pop, rock, sing-songwriter og folk.

– Når det er store festivaler som skjer her i Oslo, så er det ofte bare de i det høyeste siktet som får plass. Vi lyst å tilby noe til folk som er “up-and-coming”. Folk trenger en scene å stå på for å vise fram hva de gjør for noe. Det er så viktig, og det er for lite av det i Oslo, vektlegger Ask.

En ny kulturaktør

Arrangørene kunne meddele at ønsket er å skape et nytt lavterskeltilbud for mindre kjente artister og band, og publikum. Gjengen bak arrangementet stod for mye av planleggingen selv. De fikset programmet, gikk ut og hang opp plakater, og postet innlegg på sosiale medier for å spre budskapet om den nye festivalen.

– Vi har lyst til å få i gang masse lavterskeltilbud, slik at alle kan blir med på det. Det er det som er viktig for oss på Skatten. Vi har lyst til å være en kulturscene på Tøyen hvor det alltid skjer noe, sier Thomas Fantoft. 


Det var mye folk samlet under kveldens arrangement. Her under Svalestups opptreden. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Arrangørene har hatt travle dager, og har jobbet iherdig for å sette sammen festivalen.

– Det er skikkelig “grassroots”-opplegg dette her, egentlig. Vi har gått rundt og hengt opp plakater. Målet er å få i gang en veldig kul dagsfestival som vi kan gjenta flere ganger og som kan utvides, sier front-mannen i The Mercury Sound, Marius Børresen. Marius’ band åpnet ballet på festivalen.

– Det var rett på sak, det var helt nydelig, fortsetter Ask.

– Det var litt spontant at det ble akkurat sånn, men jeg er veldig fornøyd med initiativet. Og alle ble gira med en gang. Dette er bare starten for å se hva vi får til etter hvert, avslutter Thomas.

Løvetann-festivalen ble arrangert 25. mars på Skatten Oslo i Hagegata på Tøyen.