En islamsk troende i bønn. FOTO: Fars Media Corporation (CC BY 4.0), Flickr

Nå begynner fasten

I dag starter den islamske fastemåneden ramadan.
Fredag, 24 mars, 2023 - 15:07

Fasten er en religiøs plikt for alle muslimer, og datoen den begynner avhenger av når nymånen viser seg. Av den grunn varierer dato for begynnelsen av høytiden fra år til år. I år begynner den den 23. mars. 

Under fastemåneden skal man avstå fra mat og drikke fra daggry til solnedgang. Kveldsmåltidet som inntas etter fasten brytes, kalles iftar. 

Forberedelsene

Mariann Rasool fra Gøteborg er muslim og har fortalt Journalen om hvordan de forbereder seg til fastemåneden.

— Vi forbereder oss både psykisk og fysisk for fastemåneden. Hjemmet forberedes ved å rydde, pynte, kjøpe inn gaver og tilberede mat. Vi leser koranen både på dagtid og kveldstid, slik at vi har lest den helt ut når fastemåneden er over, forteller hun.

Rasool forteller hvordan feiringen tilrettelegges for alle.

— Barn faster ikke, men fra en viss alder begynner de å trene på å klare det. Det starter med noen timer, så en dag, deretter flere dager. Så øker man for hvert år, og ved puberteten klarer de kanskje å faste hele måneden. De som for eksempel er syke og gravide eller har en krevende jobb, kan istedenfor å faste, betale en fast sum til fattige dersom de har råd til det, opplyser hun.

Får testet grensene

Mohamed Alhaj (20) er også muslim, og fortalte hva han synes er det fineste med fastemåneden.

— Jeg får muligheten til å ha mer kontakt med min muslimske tro, samt teste grensene mine. Det går ikke bare på det fysiske, men også det psykiske. Mentalitet har mye å si når man skal klare seg så lenge uten mat og drikke. Det kan være veldig utfordrende, sier han.

Alhaj opplever stort sett forståelse fra utenforstående under ramadan.

— Folk forholder seg litt forskjellig til det. De fleste har ikke noe problem med det, men det er en del som vitser og gjør narr av det. De skjønner ikke hvor vanskelig det kan være. Heldigivs gir de seg som oftest hvis man sier fra, oppsummerer han.

Emneord: