Oslos plan om å redusere biltrafikk gikk ikke som planlagt. Foto: Camilla Alexandra Lie

Oslo dropper klimamål: – Politikerne gjør ikke noe med det

Unge føler seg oversett av politikerne i klimakampen. Nå ryker Oslos klimamål for 2030.
Tirsdag, 28 mars, 2023 - 09:54

“Klimapolitikken vil ikke bare gi reduserte klimagassutslipp, men vil også bety mer liv i byen, renere luft, flere sykkelveier og enda bedre kollektivtransport.” Dette skriver Oslo kommune på sin nettside. Dessverre ser det ikke like lyst ut lenger.

Torsdag 23. mars ble det kjent at Oslo kommune ikke når klima- og trafikkmålene for 2023. Biltrafikken i byen skulle ned med 20 prosent innen 2023, men har siden 2015 kun falt med 1,3 prosent. Et annet mål som ikke innfris, er det om at klimagassutslippene skulle ned med minst 52% innen i år, og 95% innen 2030. Dette melder NRK.

Blir ikke hørt

Student Jovana Pesut (20) synes det er dumt at Oslo ikke kommer til å nå klimamålene sine. Hun, som mange unge, er stressa for jordas fremtid.

– Det er ofte jeg går rundt og tenker på at en dag, så vil vi ikke ha like mye natur som vi har i dag, og vi har ikke så mye natur igjen i dag en gang. Jeg er veldig redd for at teknologien vil utvikle seg så mye at det bare blir infrastruktur overalt, og ikke noe natur.

Det er nå fire år siden første gang det ble arrangert skolestreik for klima i Norge. Den gang trodde ungdommen at politikerne kom til å høre etter, men det er ikke stort mye som har skjedd siden.

– Jeg føler at politikerne snakker mye om klima, men at de ikke nødvendigvis gjør noe med det. De vet at vi bryr oss, men de har ikke gjort så mye for å vise at de bryr seg om det vi vil, sier Pesut.


Jovana Pesut synes kommunen har vært både gode og dårlige på tiltak. Foto: Regine Aastrup Lia

Kommunens tiltak

– Synes du Oslo kommune kunne ha gjort annet for å redusere utslipp?

–Jeg synes absolutt at de kunne hatt mindre kontroll på kollektiv transport. De taper jo egentlig på det. I tillegg bør ikke billettene være så dyre, for da vil jo folk heller finne andre måter å komme seg steder.

Likevel mener Pesut at kommunen har gjort noe riktig.

– En ting som er positivt, er el-sparkesyklene. De er mye billigere, men man kan jo bare bruke dem på sommeren.

Emneord: