Det blir bare lettere og lettere å demonstrere, forteller Ella Marie Hætta Isaksen. Foto: Amanda Iversen Orlich (CC BY-ND 2.0).

– Planen om å stenge staten går overraskende bra

Onsdag møtte Fosen-aksjonistene pressen utenfor Olje- og energidepartementet. Her varslet de en stor markering utenfor Stortinget på fredag.
Torsdag, 2 mars, 2023 - 10:04

– Wow, for en dag. Jeg har bare gode nyheter å komme med. Planen om å stenge staten går overraskende bra, starter Ella Marie Hætta Isaksen pressekonferansen. 

På fredag mobiliserer aksjonistene med en stor markering utenfor Stortinget klokken 10:30.

– Vi vil lage et fint arrangement som folk som er tilreisende kan delta på, forteller Isaksen.

Betaler en høy pris


Greta Thunberg har blitt arrestert to ganger i løpet av aksjoneringen. Foto: Amanda Iversen Orlich (CC BY-ND 2.0).

Aksjonistene har møtt stor motstand og blitt båret vekk av politiet ved flere anledninger. De har også blitt fenglset og bøtelagt. Likevel er de inne i den syvende dagen med demonstrasjon ved å okkupere blant annet olje- og energidepartementet.

Aksjonistene har fått støtte på 1,2 millioner kroner fra innsamlingsaksjoner. Disse pengene skal brukes til å blant annet betale bøter som aksjonistene blir påført. 

Den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg er blant demonstrantene.

– Greta Thunberg har blitt arrestert to ganger for urfolksrettigheter, forteller Isaksen. 

Natur og Ungdom med på aksjonen

Natur og Ungdom er med på å aksjonere utenfor departementene. Gina Gylver er leder for Natur og Ungdom og hun forteller at det har vært en krevende og sterk dag. Aksjonistene har stengt av flere departementer i løpet av dagen.

– Det er stort å få være med på, sier Gylver.

Videre forteller hun at de er med på å aksjonere i solidaritet, og at systematisk menneskerettighetsbrudd er noe som angår oss alle. Klimakamp, miljøkamp og urfolkskamp går hånd i hånd mener lederen.

– Grønn industri og energi kan aldri rettferdiggjøres når man begår menneskerettighetsbrudd, forteller Gylver. 

Mener noen må unnskylde

Sametingspresidenten Silje Karine Muotka ba onsdag FN kontakte den norske regjeringen om Fosen-saken. Hun forteller at hun i morgen skal ha et møte med olje- og energiministeren. Neste uke skal hun møte Statsministeren. 

– Det er menneskerettighetsbrudd som pågår fra dag til dag, forteller Muotka. 

Hun mener at noen snart må ta på seg skylden.

– Noen må unnskylde den katastrofen vi er oppe i, forteller Sametingspresidenten. 

Gjenforent med tingene sine

Under pressekonferansen ble tingene til aksjonistene bæret ut av departementet. Dette har stått der siden de ble båret ut natt til mandag. Det er for det meste mat som blir båret ut, men også andre eiendeler. Natur og Ungdom sin leder Gina Gylver viser frem et par nøkler i luften. 

 

Bakgrunnen til demonstrasjonen handler om vindturbiner på Fosen i Trøndelag. Dette er Norges største vindkraftanlegg med 151 turbiner. Høyesterett bestemte i oktober 2021 at dette anlegget bryter med urfolks rettigheter. Disse vindturbinene går fortsatt for full maskin og dette får mange til å reagere.

 

Emneord: