Steinar Berntsen fikk nylig være vitne til to hunders fullførte jakt. Foto: Privat
NB: Sterke bilder

Rådyr angrepet av hunder: – Så ut som to hyener

Oslo kommune annonserte ekstraordinær båndtvang tidligere i februar. Til tross for dette, ble Steinar Berntsen nylig vitne til at to hunder fråtset på en død rådyrkalv. 
Tirsdag, 28 mars, 2023 - 12:08

Båndtvang finner sted i hele Norge fra 1. april til og med 20. august hvert år. Utenom denne tiden kan man ha hunden sin fritt om man har kontroll.

I februar i år annonserte derimot Bymiljøetaten i Oslo noe som kalles ekstraordinær båndtvang. Dette har nå blitt forlenget to ganger på grunn av uvanlig mange tilfeller av løse hunder som har jaget rådyr i Oslo.

Steinar Berntsen (52) var blant dem opplevde slike grufullheter på nært hold forrige uke.

Fulle av blod

– Jeg gikk på ski rett nedenfor hammeren i marka, øverst i Maridalen, da jeg plutselig fikk øye på noe 100 meter bortenfor. Jeg så to dyr som var opptatt med noe på bakken.

Berntsen forteller at han hadde en mistanke om hva det kunne være ved første øyekast, men at han håpet han ikke hadde rett.

– Det var til og med verre enn det jeg trodde. De to hundene så ut som to hyener som forsynte seg av byttet sitt. Bikkjene var fulle av blod og pels i trynet.

Til tross for forskrekkelsen, klarte Berntsen å summe seg.

– Jeg tenkte først «Hva gjør jeg nå?». Det var ingen eiere rundt. Jeg jagde hundene bort, før jeg endte med å ringe politiet, som overførte meg videre til viltnemnda. Han på telefonen virket ikke fornøyd med situasjonen, og var oppgitt. Han tok det hele veldig alvorlig, sier Berntsen.


Rådyret lå rett ved skisporet. Foto: Privat

Skal anmelde

Bjørn Håvel Lønnum, skientusiast og skogsarbeider i Bymiljøetaten i Oslo, forteller til Journalen at han har planer om å anmelde forholdene.

– Vi er på sporet av eieren. Vi jobber med å få anmeldt forholdene, og jeg skal skrive anmeldelsen så raskt jeg kan. Politiet kommer til å ta et oppgjør med vedkommende, sier han.

Han var selv vitne til restene av rådyrene i snøen før viltnemnda kom.

– Jeg fikk selv se rådyret som hadde blitt spist av de to lausbikkjene. Det så ut som dratt ut fra Afrika. Jeg ble virkelig sint på hundeholdet. Det er utvidet båndtvang for en grunn, og det må folk respektere.

I en mail til Journalen, skriver Bymiljøetaten at de ikke har kapasitet til å svare på Journalens henvendelser. De referer videre til pressemeldingen som ble publisert 15. mars:

– Ekstraordinær båndtvang forlenges i Nordmarka. Det var i perioden 18. februar til 15. mars ekstraordinær båndtvang i deler av Oslo på grunn av ekstraordinært vanskelige forhold for viltet. Dette videreføres i Nordmarka frem 31. mars.

Bymiljøetaten kunne ikke svare på om båndtvangen videreføres etter 31. mars.