I 2022 ble flere studenter enn noensinne vurdert uskikket til utdanningen. Bildet er et illustrasjonsfoto, og studentene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Øistein Bloch Haukeland

Rekordmange varsler om uskikkede studenter

Antall varsler om studenter som vurderes uskikket til den utdanningen de har valgt eksploderte i fjor. På topp ligger Oslomet.
Onsdag, 22 mars, 2023 - 14:52

– Jeg tror fortsatt mørketallene er store, sier leder av det nasjonale kompetansenettverket for skikkethet Karl-Arne Næss Korseberg til Khrono.

For en rekke utdanninger som innebærer at man skal jobbe med mennesker vurderes studentenes egnethet under studieløpet. I universitetsloven fremgår det at man er uskikket for et yrke dersom man utgjør «en mulig fare for barnehagebarns og elevers eller pasienters, klienters og brukeres liv, fysiske og psykiske helse, rettigheter og sikkerhet». 

En tvilsmelding sendes som regel inn av en lærer eller medstudent som har vært i kontakt med studenten. Under pandemien sank antallet tvilsmeldinger, noe som førte til en bekymring. 

– Det at vi ikke var like tett på studentene, og at de hadde mer hjemmeundervisning, førte kanskje til en underrapportering i 2020, sier Bernt Nicolai Særsten, institusjonsansvarlig for skikkethetsvurdering ved NTNU.

2022 var imidlertid et rekordår, med totalt 342 tvilsmeldinger. 

Med 75 meldinger i fjor, ligger Oslomet på toppen med god margin, etterfulgt av Universitetet i Stavanger med 44 meldinger. 

Korseberg er fornøyd med rekorden, og mener at universitetene og høyskolene stadig blir bedre til å foreta løpende skikkethetsvurdering av studentene. 

– Jeg er imponert over utviklingen som har vært på dette arbeidet de siste årene, sier Korseberg.