Riiber som svever nedover Holmenkollen i et tidligere mesterskap. Foto: Thorleif Bratval

Suverene Riiber og Westfold Hansen vant NM-gull

Hverken Jarl Magnus Riiber eller Gyda Westvold Hansen hadde problemer da de begge tok med seg en kongepokal hver hjem etter norgesmeterskapet i kombintert onsdag.
Onsdag, 29 mars, 2023 - 13:53

Riiber cruiset inn til et suverent NM-gull og kongekopal i kombinert i NM i herreklassen på Tolga.

Hoppingen ble gjort unna i Midtstubakken 14. mars. Da hoppet Riiber med fire avsatser lavere enn sine konkurrenter og noterte 103,5 meter og 155,7 poeng.

Dette resulterte i en forsprang foran neste løper med hele ett minutt og 46 sekunder da han stilte opp på startstreken for ti kilometeren. Denne ledelsen økte 25-åringen i sporet, og han ble aldri utfordret på 1.-plassen underveis i løpet.

Jevn kamp

– Verdens beste kombinertløper, selvfølgelig blir han norgesmester, sa NRKs kommentator Jann Post.

Selv om det aldri var tvil om 1.-plassen, var det derimot en særdeles jevn kamp om 2.- og 3.-plassen mellom Jørgen Graabak, Andreas Skoglund og Espen Andersen.

Einar Lurås Oftebro kom på annenplass under hoppingen i Midtstubakken. Han stilte ikke til start på grunn av sykdom, og det var derfor Espen Andersen, som kom på tredjeplassen, som gikk ut fra startstreken etter Riiber.

Jørgen Graabak var nummer seks etter hoppingen, men etter et par runder hadde han tatt igjen løperne foran seg i kampen om sølvet.

Jørgen Graabak sikret 2.-plassen foran Andreas Skoglund som tok 3.-plassen.

Lang sesong

Storvinneren Riiber smiler sliten og fornøyd til kamera etter målavgang.

– La det opp som en vanlig tier, men til slutt var det bare å holde seg på beina og komme seg i mål. Jeg kjente at det har vært en lang sesong og formen er dalende, sier kombinertløperen til NRK.

Om spørsmål rundt motivasjon ved en slik overkjøring, svarer Riiber enkelt:

– Det handler mest om å komme seg til mål, og få det unnagjort.

Gyda Westvold med klar seier

Også Westvold Hansen ledet stort i forkant av løpet, med 2 minutter og 9 sekunder foran Ida Marie Hagen. Dette forspranget tok hun godt vare på da hun cruiset inn en førsteplass i dameklassen.

– Hun vinner, vinner og vinner denne sesongen, utbrøt Jann Post da hun passerte målstreken.

Ida Marie Hagen klarte likevel å ta igjen en stor del av tiden, og endte til slutt kun 1 minutt og 23 sekunder bak vinnertiden. Hjemmehåpet Marte Leinan Lund gikk inn til bronsen og ble slått med 2.14.

Hansen er fra Dalsbygda, som er nabobygda til Tolga.

– Det var artig å gå, og veldig moro med mange kjente ute i løypa. Jeg gikk kontrollert og må innrømme at jeg ikke hadde minst beste dag i sporet, sa Gyda Westvold Hansen til NRK.

20-åringen vant sitt annet individuelle VM-gull i Planica og var best i samtlige verdenscuprenn for kvinner denne sesongen. Hun var også med på det norske gullaget i blandet stafett i VM.

Nå har hun totalt elleve NM-gull, og fem av dem har kommet på 5-kilometeren.