Det var torsdag kveld duket for dristig og elegant skøytekunst i et islagt Oslo Spektrum. FOTO: Celina Ekholt
Cirque du Soleil

Setter opp show på is etter å ha lagt mange forestillinger på is

Verdenskjente Cirque du Soleil er tilbake i Oslo, etter å ha avlyst gjentatte forestillinger de siste årene.
Fredag, 24 mars, 2023 - 09:30

Torsdag kveld siver voksne og barn med popcorn under armen og dispenserbrus i hånda inn på Oslo Spektrum. Før showet starter dukker en klovneaktig figur dukker opp og kaster snøballer på publikum. Det er duket for sirkus. 


Klovnen varmer opp publikum før forestillinger starter med å kaste snøballer. FOTO: Celina Ekholt

Første gang på is

Cirque du Soleil, verdens største samtidssirkus, har gjennom 30 år underholdt folk over hele kloden med sine halsbrekkende stunt. Akrobatene har – til tider svært høyt over bakken – svingt seg i trapeser og blitt skutt opp i luften uten noe form for sikkerhetsutstyr. Men i kveld er det ikke på trampoliner og i trapesen akrobatene skal imponere publikum. 

– Crystal er den første akrobatiske forestillingen på is. Det at det er på is er et veldig unikt element, sier Christine Achampong, PR- og markedsansvarlig for Cirque du Soleil. 

Achampong forteller at grunnleggeren av Cirque du Soleil alltid har hatt lyst til å lage en forestilling på is. 

–Er det bedre på is?

– Jeg synes det er bedre. Det er raskere, fordi akrobatene er på skøyter, også gir det et nytt element av spenning og fare. 

Achampong peker på at dersom akrobatene faller i denne forestillingen, så er det ikke en trampoline eller noe annet mykt som tar dem imot, men hard is. 

Mer jordnært

Og sant nok. I løpet av den to timer lange forestillingen (inkludert 20 minutters pause) får man se de mest utrolige skøytekunster. På et tidspunkt faller faktisk en av utøverne, men hun reiser seg raskt opp igjen. Det var tilsynelatende smertefritt. 

I motsetning til tidligere forestillinger foregår det aller meste av akrobatikken nær bakken. De gangene utøverne svever høyt oppe i luften, er de som regel festet med sikkerhetssele. Publikum gisper når hovedpersonen, Crystal, slenger seg rundt på husken. Men sikkerheten fremstår betydelig skjerpet.

For sirkuset har hatt sin dose tragedie. I 2018 døde en rutinert akrobat da han skulle utøve et nummer der han hang fra vaiere i taket. Dette var ikke første gang en akrobat døde under forestillingen. 


Jenta Crystal faller gjennom isen og møter sin hemmelige venn i denne scenen. FOTO: Celina Ekholt

Tomme seter 

Forrige gang Cirque du Soleil var i Norge er så lenge siden som 2017. Billettinnehavere har blitt skuffet gang på gang de siste årene. Med pandemiens begrensninger ble alle show avlyst i 2020 og 2021. Også forestillingen som skulle finne sted i januar 2022 ble utsatt på grunn av pandemi. Showet ble flyttet til november 2022, men nok en gang ble det avlyst, denne gangen fordi sirkuset måtte foreta en omrokking av alle sine forestillinger.

Etter så lang ventetid kunne man tro at showet var utsolgt når det endelig fant sted. Men i Oslo Spektrum var det mange ledige seter på premierekvelden. 

Bookingansvarlig for sirkuset, selskapet Live Nation, ønsker ikke å svare på spørsmålet om de tror at gjentatte avlysninger og utsettelser kan ha påvirket billettsalget. 

«Cirque du Soleil Crystal har ikke vært i salg tidligere. Og dessverre uttaler ikke Live Nation seg om billettsalg», skriver Rannveig Lie hos Live Nation i en SMS til Journalen. 

Fullt eller ikke. Christine Achampong er likevel fornøyd med salget. 

– Vi har nådd inntektsmålene. Alt i alt har dette vært helt supert, sier hun blidt. 

 

Emneord: