Det er ikke for sent, men klimarapporten forteller om at det haster. FOTO: Ivan Radic (CC BY 2.0 på Flickr)

Siste advarsel

FNs nye klimarapport krever umiddelbar handling.
Torsdag, 23 mars, 2023 - 13:05

Mandag kom FNs femte klimarapport. Rapporten er skrevet av verdens fremste eksperter på klima. Selv om funnene i rapporten er dystre, melder TV2 at flere FN-topper ble drevet til handlingen, og ikke fortvilelse. 

– Vi er inne et kritisk tiår for klimahandling, sier Simon Stiell til The Guardian

The Guardian skriver at forskere har gitt en «siste advarsel». Hvis vi ikke senker utslippene våre med drastiske handlinger, vil vi stå overfor permanente ødeleggelser. 

Ifølge VG, slår klimapanelet fast at jorden allerede har blitt 1,15 grader varmere. Det er heller ingen tvil om at oppvarmingen er menneskeskapt. Det valgene vi tar nå vil påvirke jorden i tusenvis av år fremover. 

– Klokken tikker for klima-bomben, sier Guterres, men omtaler samtidig rapporten som en overlevelses-guide for menneskeheten.

VG skriver også at rapporten forteller om at havnivået stiger og vi vil oppleve mer ekstremvær, som hetebølger, styrtregn, tørke og flom. 

– Tap av natur gjør samfunnet i dårligere stand til å håndtere et endret klima og hyppigere ekstremvær. Vi må derfor løse både klima- og naturkrisen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til VG.