Assisterende kinosjef Line Alexandra Nielsen vil at lukten av popcorn og film på det store lerretet skal trekke seerne inn i filmen. FOTO: Vilde Aardahl Aas

Snurr film eller trykk play?

Etter flere år med pandemi har produksjonen av storfilmer tatt seg opp, og flere vil se de på kino.
Mandag, 27 mars, 2023 - 10:50


Det blir et spennende kinoår på Colosseum Kino med mange storfilmer i vente. FOTO: Vilde Aardahl Aas 

Assisterende kinosjef ved Colosseum kino, Line Alexandra Nielsen, forteller at industrien er i en konkurranse med strømmetjenester. De ønsker at kino og strømming skal være to ulike opplevelser. 

– Godt bilde og god lyd, trekker Nielsen frem som to virkemidler som gjør kino til en god filmopplevelse. 

På Colosseum ønsker de å by på det lille ekstra. De jobber for å holde på kundene sine, så folk fortsetter å gå på kino. De har en TikTok-bruker hvor de legger ut ulikt innhold. Nielsen forteller at de har en del unge ansatte, som er flinke på sosiale medier. 

– Vi har lyst til at kino skal være for alle, sier Nielsen. 

Som mange andre aktører må også Colosseum følge markedet. Noe som gjør at for mange er det for dyrt å gå på kino. På Colosseum har de ulike kampanjetilbud slik at flere kan gå på kino. 

Ønsker billigere kino


Jovana Pesut synes at kino alltid har vært bra. FOTO: Regine Aastrup Lia 

Studenten Jovana Pesut (20) er veldig glad i kino. Hun vil gjerne se storfilmer og gamle klassikere på kino. Hun husker ikke helt når hun sist var på kino, men filmen hun sist så var Avatar: The Way of Water. 

– Den kom veldig godt fram på kino, forteller hun. 

Hun bruker strømming en del, men forteller at hun gjerne ser filmer hun har gledet seg til på kino. Hun tror hun hadde gått mer på kino om kinoene hadde hatt studentpriser. 

– Jeg drar på kino hvis jeg skal ha en chill kveld med venner, sier hun. 

Storfilmene er tilbake

I en prognose gjennomført av Kantar i forkant av 2023, antar de at kinoen vil oppleve en økning av publikum. Besøkene i årene etter 2020 har vært lave på grunn av pandemien, men det antas at disse tallene vil øke nå som produksjonen av storfilmer har tatt seg opp. Prognosen anslår at i 2024 vil billettsalget være tilbake på rundt 11-12 millioner billetter. 

I denne undersøkelsen viser Kantar at høyest andel av de som har vært på kino den siste måneden er under 30 år. 

Nielsen forteller at besøkstallene ikke er som i 2019, men at de er stigende. Hun sier at mye av grunnen kan være at det ikke har vært de samme storfilmene som tidligere. Hun drar frem Fast X (den tiende filmen i Fast and The Furious filmserien), Den lille havfruen (The Little Mermaid) og John Wick: Chapter 4 som storfilmer som vil trekke et publikum.