På Riksdagen i Stockholm bli det i morgen tatt et historisk valg. FOTO: Marie Sahlén (CC BY 2.0 Flickr)

Sverige til Nato

Historisk sett har Sverige alltid vært et nøytralt land, men dette kan det snart bli slutt.
Onsdag, 22 mars, 2023 - 13:47

Onsdag 22. mars skal Riksdagen, den svenske regjeringen, holde avstemning om svensk Nato-medlemskap. Det melder NRK. Søknaden ble sendt i mai i fjor.

Sverige er det eneste landet i Skandinavia som enda ikke har Nato-medlemsskap. Likevel har de siden 1994 vært med i Parterskap for fred, som er et samarbeidsprogram Nato har med land som vil samarbeide med dem. Etter at krigen i Ukraina brøt ut i februar 2022 har behovet for en alliert front blitt sterkere, og det er trolig derfor Sverige søker medlemskap. 

28 av 30 land i NATO har allerede godkjent Sverige – det er kun Tyrkia og Ungarn som ikke har sagt ja. Sveriges utenriksminister Tobias Billström er «helt overbevist» om at medlemskapet godkjennes. Dette skrev NRK mandag 20. mars. To av partiene i regjeringen, Miljöpartiet de gröne og Vënsterpartiet, kommer til å stemme imot, men de seks andre partiene vil stemme for. 

Forsvarsorganisasjonen Nato ble opprettet i 1949, og skulle være et felles forsvar mot den kommunistiske vesten. Norge var med som stifterland, og er fremdeles medlem. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg er i dag generalsekretær for Nato. 

Emneord: