Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) maner til kamp om økonomisk likestilling. Foto: Ilja C. Hendel/ Kulturdepartementet

Trettebergstuen: – Det er menn som eier Norge

Hovedmålet er å få ned forskjellene mellom kvinner og menn. Det sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen under årets likestillingskonferanse.
Torsdag, 2 mars, 2023 - 13:42

– Likestilling og rettigheter kommer ikke av seg selv, sier Trettebergstuen på talerstolen under årets likestillingskonferanse.

Temaene er økonomisk likestilling, selvstendighet og vold. Konferansen arrangeres i forbindelse med kvinnedagen den 8. mars.

– Penger er makt, og makt er penger, fastslår Trettebergstuen.

Hun mener at dette er skjevt fordelt i Norge, og viser blant annet til at syv av ti selskaper i Norge kun har menn i styret, og at 80 prosent av aksjene på Oslo børs eies av menn. 

– Det er groteske tall. Menn har 138 milliarder mer i formue enn kvinner. Det er menn som eier Norge, sier hun. 

I tillegg påpeker hun at det fortsatt er slik at kvinner generelt tjener mindre enn menn.  

– Det henger ikke på greip når kvinner ligger foran på høyere utdanning. Fordelingen må bli mer rettferdig.

Økonomisk vold

Margunn Bjørnholt er professor ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Hun peker på vold som en mulig årsak til økonomisk ulikhet mellom kvinner og menn. 

– Kvinner rammes i større grad av vold med store og langvarige livskonsekvenser. Volden som rammer kvinner skjer i nære relasjoner. Hjem, parforhold og arbeidsplassen, sier Bjørnholt. 

En fersk rapport fra Nkvts viser omfanget av vold i den norske befolkningen. Her kommer det frem at både dårlig og god økonomi hos kvinner henger sammen med å bli utsatt for vold.  

– Kvinners større utsatthet og voldsomkostninger bidrar til ulikhet mellom kvinner og menn, påpeker Bjørnholt.

Rapporten viser også at vold kostet det norske samfunnet mellom 76 og 111 milliarder kroner i 2021.

Kulturforskjeller

I løpet av likestillingskonferansen er det mange innlegg og panelsamtaler. 

Ekspertene prøver å finne ut av hvorfor forskjellene er så store. 

– Mye handler nok om kulturforskjeller, sier Trettebergstuen. 

Hun mener at vi fra ung alder blir opplært til ulike kjønnsmønstre, som påvirker hvilke valg vi tar senere i livet. 

– Vi trenger mer kunnskap, og derfor er skoleverket så viktig. Fortsatt er det slik at mannen forventes å være forsørger, og kvinnen forventes å være omsorgsperson. 

Likestilling er mulig

Til tross for utfordringene er Trettebergstuen optimistisk i sin tale. Hun mener at likestilling mellom kjønnene er mulig, men understreker at forskjellene øker og at vi må kjempe for å motvirke dem.

– Vi skal ikke sitte stille å se på forskjellene. Vi skal trappe opp innsatsen, og ikke bare snakke om det, men gjøre noe med det, sier hun.

Hun mener at kjønnskvotering er et av de viktigste verktøyene i den økonomiske likestillingskampen. Samtidig lover hun en ny samtykkelov, og å trappe opp arbeidet mot vold i nære relasjoner.

– Men vi i regjeringen klarer det ikke alene. Vi trenger hjelp fra forskning og akademia, avlslutter Trettebergstuen. 

Emneord: