På bildet ser du en mann i Tanzania som kun har tilgang til skittent vann. Foto: Kirkens Nødhjelp

– Vann forandrer alt

I dag er det verdens vanndag. FN markerer dagen med fersk vannrapport.
Onsdag, 22 mars, 2023 - 13:53

Rundt 2 milliarder mennesker, som tilsvarer 26 prosent av befolkningen, mangler tilgang på trygt drikkevann.

Vannmangel utøst av overforbruk, overutvikling, forurensning og global oppvarming skaper grunnlag for en kommende global krise, advarer FN rapporten.

– Verden begir seg blindt ut på en farlig sti der uholdbart vannforbruk, forurensning og ukontrollert global oppvarming tapper menneskehetens livsblod, skriver FNs generalsekretær António Guterres i rapportens forord. 


Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, forteller at det fortsatt er mange mennesker som mangler tilgang til rent vann. Foto: Kirkens Nødhjelp

Ifølge rapporten må det nåværende investeringsnivået tredobles for å sikre tilgang på trygt drikkevann til alle innen 2030. Dette er et utviklingsmål fra 2015. I dag finnes det ingen global avtale som skal sikre tilgang på rent vann til alle.

Rent vann gir muligheter

Kirkens nødhjelp har i mange år jobbet med å gi rent vann til mennesker i mange forskjellige land.

– Rent vann er mer enn bare vann. Det er nøkkel til liv, helse, likestilling, fred og katastrofeberedskap. Å bekjempe fattigdom er å gi mennesker muligheter. Rent vann er en slik mulighet. Derfor sier vi at vann forandrer alt, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Dagfinn Høybråten.

Videre forteller Høybråten at klimaendringer og krig viser at rent vann og hygienetiltak er viktigere enn noensinne.

Menneskerett

Åshild Skare er vanningeniør i Kirkens Nødhjelp, hun forteller at tilgang til rent og trygt drikkevann er grunnleggende for å overleve.

– For å hindre spredning av sykdommer og for å leve et liv i verdighet trenger man derimot også tilgang til do og vaskemuligheter, såpe og hygieneartikler samt informasjon om hvordan man kan opprettholde god hygiene. Tilgang til både vann og sanitær er en menneskerett, sier Skare.

I vannrapporten står det at og 3,6 milliarder, som er ca 46 prosent av verdens befolkning, mangler tilgang til fungerende sanitærtjenester.

Emneord: 
Tags: