23. mars markeres verdens meteorologidag. Varme temperaturer i Oslo må man være tålmodig med. Foto: Åsne Eriksen Skaugen

– Vinterlig vårvær

Våren i Oslo kommer ikke med det første, men i dag markerer meteorologene verdens meteorologidag.
Torsdag, 23 mars, 2023 - 15:14

Verdens meteorologidag

Verdens meteorologidag er en FN-dag som arrangeres hvert år 23. mars. Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) ble stiftet på denne datoen i 1950, og dagen har vært markert siden. Det er WMO som fastsetter tema, og innafor dette avholdes det så nasjonale og lokale arrangementer.

I år er temaet “Fremtiden for vær, klima og vann på tvers av generasjoner”, og det vil være aktiviteter som feirer dagen rundt om i verden. Verdens meteorologidag fremhever rollen som nasjonale meteorologiske og hydrologiske tjenester spiller i samfunnets sikkerhet og trivsel, og temaene som velges for dagen reflekterer viktige vær-, klima- eller vannrelaterte spørsmål.

 

Markerer dagen

For det 73. året på rad markerer Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) verdens meteorologidag.

Martin Grønerød, vakthavende meteorolog ved meteorologisk intitutt, kan fortelle at de markerer dagen.

– Vi feirer med kake, og rundt omkring gjør flere ting som gjør at dagen blir markert.

– Det er en dag som setter fokus på både vær, klima og fremtiden, forteller Grønnerød.

Våren i vente

Den siste tiden har det tidvis regnet og vært grått vær i Oslo. Ifølge Grønnerød vil det fortsette inn i neste uke.

– Det har vært en lang vinter med mange overganger mellom minus- og plussgrader. Regn og lavd skydekke vil vedvare både i dag og i morgen. Det vil fortsette med et vinterlig vårvær til neste uke også, forteller Grønnerød.

Til neste uke vil det bli kalde morgener med minusgrader, men utover dagen vil det bli perioder med sol og noen plussgrader.

– Våren med 10 til 15 grader, ser det ikke ut til at vi får med det første. For å få det vårværet er vi avhenigge av en værsituasjon med vind fra sydlige breddegrader, forteller han.

Det kan se ut som det vil bli liggende snø inn mot påsken, men været i påskeuka er fortsatt usikker.

Gleder seg til våren

Studentene Ramona Bekkevold (24) og Tuva Kindberg (22) ser frem til varmere tider. De forteller at de merker det på humøret om det er fint vær.

– Jeg føler jeg har blitt mer lat når det er så kaldt. Jeg orker ingenting når jeg fryser hele tiden, ler Bekkevold.


Ramona Bekkevold (t.v) og Tuva Kindberg ser frem til varmere temperaturer. Foto: Åsne Eriksen Skaugen

– Plutselig blir det varmt, også blir det kaldere igjen. Jeg gleder meg til jeg ikke lenger må ha på tjukke klær, og kan gå tur i parken med en kaffe, avslutter Bekkevold.