Til tross for populariteten bør man være varsom med bruken av retinol. Foto: Helene K. Harridsleff.

"Vidundermiddel" tar av på sosiale medier

Retinol er den nye skjønnhetstrenden. – Bør brukes med forsiktighet, sier kommunikasjonssjef i Boots Apotek.
Mandag, 6 mars, 2023 - 09:53

Sosiale medier påvirker i stadig større grad hva folk har i baderomsskapene sine. TikTok er en av mange plattformer hvor folk tar til ordet for å fortelle deg om de nyeste og mest trendy vidundermiddlene for huden. Det nyeste er nå retinolprodukter, som angivelig skal gjøre undere mot rynker og linjer i huden.

Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Apotek, sier stoffet ikke bør brukes ukritisk.

– Hud er et område som skal tas på alvor, sier hun.

Hva er retinol?

– Retinol er egentlig en A-vitaminforbindelse. Ulike former for A-vitaminforbindelser brukes i hudpleie, og kalles retinoider. Av de formene for A-vitaminforbindelser som brukes i hudpleie, er retinol den som har sterkest effekt og som er mest aktiv, sier Aldin Thune.

Bør brukes med forsiktighet


Anne Margrethe Aldin Thune. Foto:NTB Kommunikasjon 

Hun informerer om at retinol kan forårsake en del uønskede reaksjoner som rødhet og flassing, samt at man bør tilvenne seg produktet sakte og forsiktig.

Aldin Thune informerer om at det generelt sett er klokt å lytte til de som har fagkompetanse på feltet, uavhengig av hvilke tema innen hudpleie og kosmetikk man er interessert i.

– Stoffer som har effekt, vil ofte også kunne ha bivirkninger, slik som retinol har, og da er det bekymringsfullt om man ukritisk fremstiller det som et vidundermiddel, uten å peke på at det skal brukes med forsiktighet, sier hun.

Ikke beregnet for de yngste

Aldin Thune forklarer at retinolprodukter ofte brukes mot hudaldring som skyldes solskader. De er ikke beregnet for de aller yngste, og heller ikke for alle typer hud.

– For de som er unge, vil det å satse på forebygging av hudaldring ved å bruke riktig solpleie og være forsiktig soling være et godt råd, sier hun.

Hva bør man passe på når man bruker retinol?

Retinol vil gjøre huden mer solømfintlig, så solbeskyttelse med høy faktor og å utvise solvett er et absolutt must når man bruker hudpleie med retinol, informerer Aldin Thune. Hun sier videre at gravide og ammende ikke skal bruke det. Heller ikke folk som har utviklet osteoporose eller som er i faresonen for å utvikle det.

Var ikke klar over de mulige bivirkningene

Jusstudent Thea Marie Myhrer er en av de som har latt seg påvirke av sosiale medier.


Thea Marie Myhrer. Foto: Privat. 

– Jeg har ikke lest så mye om det, men jeg så at flere anbefalte å ha det i hudpleierutinen sin, så jeg kjøpte det, sier hun.

Hun forteller videre at hun ikke er klar over at det bør brukes med forsiktighet.

– Jeg visste ikke at huden ble mer solømfintlig, jeg har bare fått med meg at det hjelper mot rynker og sånn, sier Myhrer.

Hun sier videre at hun fremover vil være mer oppmerksom på hva hun bruker på huden sin.

Emneord: