Floridas guvernør har ifølge amerikanske eksperter handlet grunnlovsstridig. Foto: Privat.

Floridas homolov eskalerer

Skeive er urolige, mens Floridas guvernør og Disneys politiske drakamp om næringsliv, ytringsfrihet og skeives rettigheter utvikler seg.
Tirsdag, 16 mai, 2023 - 13:41

– Jeg er redd for å gå på Pride-arrangementer, i tilfelle de stenges ned av demonstranter, sier Kelly Dunn.

«Don’t Say Gay»

Loven, som ble vedtatt i mars 2022, heter egentlig «Parental Rights in Education», men har fått kallenavnet «Don’t Say Gay» av sine motstandere. Kilde.

Hun er en biseksuell kvinne fra Florida. Hun er født og oppvokst i staten, og har lenge holdt legningen sin tett til brystet for å unngå trakassering. 

I fjor innførte Floridas guvernør Ron DeSantis en lov som forbyr skoler og lærere å diskutere seksuell orientering og kjønnsidentitet i barnehager og opp til tredje klasse. Nå er loven utvidet til å gjelde ut videregående skole.

Loven har fått mye kritikk. Etter press fra ansatte har også Disney offisielt kritisert loven. 

Dette likte ikke DeSantis, og det ble startet en politisk drakamp mellom de to partene.


Det ryktes at guvernøren stiller som presidentkandidat ved valget i 2024. Foto: flgov.com

Komplisert sak

Geir Stenseth er professor ved Universitet i Oslo med ekspertfelt på riksrett, ytringsfrihet og forholdet mellom amerikansk rettsstat og demokrati. Han forklarer, at saken juridisk sett er ganske komplisert.

– Helt overordnet vil DeSantis kontrollere Disneyparken, fordi de er politisk uenige, sier Geir Stenseth.

Vanskelig å være skeiv i Florida

Florida er en vippestat, der ingen kandidat tradisjonelt har hatt et klart flertall og resultatet skifter derfor fra valg til valg. 

– Å være åpent skeiv på videregående hadde ført til mobbing, så jeg valgte heller å være stille og bare finne ut av det senere, sier Kelly. 

Hun er nå 27 år, utdannet miljøforsker og jobber i privat sektor. Før jobbet hun i Floridas departement for miljøvern, under guvernør Ron DeSantis. 

– Jeg refererte til jentekjæresten min som partner, for min egen sikkerhet, forteller hun.

Det var ikke før hun fant ut at en kollega var lesbisk at hun kom ut til kollegaen. Ellers har hun aldri vært helt ute av skapet.

– Jeg gjorde det aldri hemmelig, men jeg flagget det ikke heller, forteller hun.


Kelly og kjæresten har besøkt Disneyland. Foto: Privat

Kelly har brukt tid på å undersøke og forstå loven på fritiden. Hun sier at hun forstår lovens poeng, og mener at seksualitet er noe man burde snakke om hjemme. Likevel mener hun loven er problematisk.

– Hvis de ikke kan snakke om det hjemme, kan de heller ikke gå til skolen. Det truer sikkerheten til unge.

Som mange andre, frykter Kelly at denne loven bare er starten på flere lover. Hun opplevde nylig demonstranter foran en bar med et dragshow.

– Loven er så streng. Hvorfor stengte de ned et dragshow som ikke var ment for barn engang? 

Politisk hevnaksjon

Disney har siden 1960-tallet hatt kontroll over området fornøyelsesparken deres ligger. Disneys selvstyre fungerer som en kommune gjør i Norge. De sparte mye skatt på denne avtalen, men til gjengjeld ga parken mange arbeidsplasser til innbyggere i Florida, og parken er en stor turistattraksjon i staten. 

– Det var de ansatte i Disney som presset ledelsen til å gå ut mot denne «Don’t Say Gay»-lovgivningen i Florida, forklarer Stenseth.

Dette fikk konsekvenser for Disney da Ron DeSantis startet arbeidet med å frata dem selvstyret. Disney lagde noen nye avtaler for å beholde selvstyret, noe Ron DeSantis ikke godtok.

Derfor har Disney nå saksøkt DeSantis, som svarte raskt med et motsøksmål. 

– Disney sier at grunnen til at staten i det hele tatt har begynt å plage dem og selvstyret deres, er at de brukte ytringsfriheten. Altså er det en politisk hevnaksjon mot å bruke ytringsfriheten, og det er i strid med første tillegget i den amerikanske grunnloven, sier Stenseth.


Walt Disney World Resort ligger utenfor Orlando, Florida og strekker seg over 25.000 dekar. Foto: (Don)Teody Deguzman

Stenseth forklarer at det ikke er selve «Don’t Say Gay»-loven som er bakgrunnen til søksmålet, men heller en uenighet om hvor mye Disney skal få styre over eget landområde.

Han forklarer også at amerikanske eksperter sier det er grunnlovsstridig at DeSantis straffer Disney på denne måten. 


Stenseth er cand. jur. og dr. juris ved UiO Universitet i Oslo. Foto: UiO

– Han har ikke lov til å straffe private aktører på den ene eller andre måten bare fordi de ytrer en annen politisk oppfatning enn det som myndighetene står for. Den delen av saken står ganske sterkt, sier han.

Ron DeSantis har fått kritikk fra andre republikanere som mener han ikke kan gå inn for å styre næringslivet slik han gjør med Disney. 

Om avtalene Disney gjorde før søksmålet er lovlige er et annet spørsmål domstolene må vurdere. 

– Det de har skapt er et absolutt juridisk rot! Det vil ikke fungere, sier Martin Garcia, leder av DeSantis-utvalget, Central Florida Tourism Oversight District board of supervisors til CNN

Ifølge Stenseth er det stor sannsynlighet for at dette søksmålet går til høyesterett. 

Dominoeffekt

Disney har tatt søksmålet til føderal domstol fordi den håndterer grunnlovsspørsmål. Om DeSantis vinner, kan andre stater også innføre slike lover.

–  Vinner DeSantis denne saken får det en nedkjølende effekt på ytringsfriheten, allerede i søksmålet. En dom vil ha større effekt, fordi den vil være en fortolkning av grunnloven som gjelder hele USA, sier Stenseth.

Lilli Kay er amerikansk skuespiller. Hun er også skeiv og alarmert over utviklingen som skjer i Florida.

–  Det bekymrer meg velidg, sier hun.

Lilli bor i New York City med kjæresten sin. Hun sier at det er skummelt å se at det slåes ned på Disneys støtte til LHBT-samfunnet. 


I HBO-serien Yellowstone utvekslet Lilli et lesbisk kyss som vakte stor oppsikt. Foto: Privat

– For skeive mennesker har måten regjeringen vår enten beskytter eller svikter oss på, hatt en stor innvirkning på vårt daglige liv. Når vår regjeringen behandler skeive dårlig, dehumaniserer oss, fratar oss essensielle ressurser, gir det den amerikanske befolkningen tillatelse til å gjøre det samme, sier hun.

I tillegg ser Lilli både loven og det følgende søksmålet som et symptom på en eksisterende kultur innenfor lovgivning. 

– Det er en veldig uheldig og virkelig urovekkende manifestasjon av en vane som vi har dannet i amerikansk lovgivningspolitikk, spesielt de siste årene. Politikere gjør virkelig opprørende ting, lovgivningsmessig, for å gi andre politikere tillatelse til å gjøre lignende opprørende ting, sier Lilli om dominoeffekten «Don’t Say Gay»-loven kan få. 

Demokratisk fundament

First amendment

Det første tillegget i den amerikanske grunnlov garanterer frihet når det gjelder religion, forsamling og ytring. Kilde.

Ytringsfriheten er det første grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven. Det er en av hjørnesteinene i det amerikanske demokratiet. 

–  Å antyde at det amerikanske folket ikke åpent kan kritisere regjeringens handlinger uten gjengjeldelse, er direkte i strid med den grunnleggende rettigheten, sier Lilli.

Mange amerikanere har allerede pekt på en kjedereaksjon av lover som innskrenket rettigheter til undertrykte grupper. Det er skjedd etter at høyesterett i juni 2022 fjernet Roe v. Wade, som beskyttet gravides rett til abort. Nå har DeSantis signert enda en lov som forbyr kinesiske borgere å kjøpe land i staten.

– Jeg frykter for ungdommen, for transpersoner, for ekteskapsrettighetene våre. Kanskje jeg tenker for mye på det, men det noe jeg frykter, sier Kelly Dunn. 

DeSantis signerte nylig en lov som gir tilsynsstyret myndighet til å annullere eksisterende kontrakter. Disney utvidet 8. mai sitt søksmål og hevder i søksmålet at den nye loven er laget for å målrettet ramme Walt Disney World Resort.