Ghana raser nedover på den internasjonale listen over pressefrihet. Foto: Alba Aurora Lorentzen Green

Frykter trusler fra politikere

Myndighetene i Ghana truer journalister til stillhet. "Angela" opplever økt taushetskultur i hjemlandet.
Mandag, 22 mai, 2023 - 12:31

– I teorien har vi journalister ytringsfrihet, men virkeligheten er en helt annen. Vi har friheten til å snakke, men ikke friheten til å si hva vi vil, sier Angela.

Hun er en ung, ghanesisk journalist, men av sikkerhetshensyn ønsker hun å være anonym. 

De siste årene har journalister blitt angrepet, arrestert og fengslet. Ifølge Angela har dette skapt en frykt for å uttale seg og å dekke saker fritt. 

– Jeg har synspunkt jeg gjerne skulle uttalt meg om, men jeg vet ikke hva som vil skje dersom jeg snakker åpent, sier Angela over telefon.

Selvsensur og taushetskultur

 – Mange journalister føler at friheten blir tatt bort, sier hun.

Lenge sto pressefriheten sterkt i Ghana, demokratiet blomstret og folket hadde rettssikkerhet. Pressefriheten i det vestafrikanske landet har sunket for andre år på rad, melder Reportere uten grenser (RSF). 

Ghana er nå på 62. plass i verden når det kommer til pressefrihet, sammenlignet med 30. plass i 2021. Da var de foran både Storbritannia, Frankrike, Italia og USA.


Ghana har falt mer enn tretti plasser på listen over pressefrihet i verden. Foto: Alba Aurora Lorentzen Green

– Det har blitt en taushetskultur. Du kan ikke kritisere regjeringen eller si din mening uten å være redd for å bli arrestert, sier Angela. 

Ifølge Ghanas grunnlov skal pressefrihet være garantert, men det er dessverre langt unna realiteten. For Angela har derfor selvsensur blitt en del av jobben som journalist.

George Sarpong fra National Media Commission, som kan sammenlignes med Pressens Faglige Utvalg i Norge, sier at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene av behovet for selvsensur. Han uttaler at dersom National Media Commission hadde blitt informert om spesifikke saker, ville de tatt det på alvor. 

Journalist drept

Angela forteller om hvordan drapet på en journalist, etter at han ble kritisert av en politiker, har skapt særlig frykt blant journalistene. Det er fremdeles flere hendelser hvor journalister mottar dødstrusler fra politikere. 

– Statens oppgave er å støtte og beskytte journalistene, men i dag er det de som truer pressefriheten, sier Angela. 

– Om vi skal være stolte av vårt demokrati, må pressen kunne dekke saker uten å kjenne på frykt, fortsetter hun. 

Kritikk mot pressidenten 

– Om vi får en leder som tåler kritikk fra pressen, ville vi ikke hatt disse problemene, sier Angela. 


Daværende visepresident John Mahama avbildet med Kronprins Håkon i april 2011. Foto: Ragnhild H. Simenstad, UD (CC BY-ND 2.0 Flickr)

Hun er ikke den eneste som retter kritikk mot den sittende presidenten Nana Addo Dankwa Akufo-Addo. Han har også blitt kritisert av tidligere president John Mahama i BNN. På pressefrihetens dag 3.mai i år publiserte Mahama et Facebook-innlegg hvor han uttalte at nedgangen i ghanesisk pressefrihet er en skam for Akufo-Addo-administrasjonen. Innlegget har senere blitt slettet.

I desember uttalte Akufo-Addo til GNA at regjeringen ville gjøre alt de kunne for å stoppe angrep mot journalister i landet. Han sa også at han var dypt rystet over det uoppklarte drapet på den tidligere nevnte ghanesiske gravejournalisten. 


President Akufo-Addo (til høyre) avbildet med den sørafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa (til venstre) i 2019. Foto: GovernmentZA (CC BY-ND 2.0)

Lar seg ikke stoppe

Angela sier at mange journalister ikke lar seg stoppe.

– Enkelte journalister får muligheten til å fortelle historiene de engasjerer seg for. Mange har stor rekkevidde, sier Angela.

Men hun har troa på framtiden.

– Jeg er veldig positiv til at det kan løses. Det brukte jo ikke å være slik. Vi vil forhåpentlig reise oss igjen, sier hun. 


Angela beskriver Ghana som et vakkert, mangfoldig og vennlig land. Foto: Alba Aurora Lorentzen Green