Rødt Oslos førstekandidat Siavash Mobasheri taler på valgvaken. Foto: Helen Wesnes

Nedtur i Oslo: – Lov å være skuffet

Resultatene er klare: – Nå skal vi tørke tårene og knytte nevene, sier Siavash Mobasheri, førstekandidat for Rødt Oslo
Tirsdag, 12 september, 2023 - 00:21

Resultater fra lokalvalget 2023 tikker inn, og Journalen er til stede på valgvaken til Rødt Oslo. 

For Rødt Oslo er det ingen tvil om at dette er et spennende valg, spesielt etter en turbulent sommer med utbytte av partileder. Dette har gjenspeilet seg i sprikende meningsmålinger de siste ukene. 

Tøff nedgang 

Prognosene kl. 21 viser Rødt har 6,4 prosent av oppslutningen i hovedstaden, og har med det gått ned 0,8 prosentpoeng fra forrige valg. Partiet holder allikevel motet oppe, og applauderer egen innsats i valgkampen. 

Førstekandidat for Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, sier under en tale på valgvaken at han er misfornøyd med prognosen om borgerlig flertall. Samtidig er han stolt over Rødt Oslo. 

– Kampen om hvor mye de borgerlige partiene får gjennomført er ikke tapt, sier Mobasheri energisk i talen. 

Han mener resultatet ikke er godt nok, men at de nå må brette opp ermene og fortsette kampen mot Forskjells-Norge. 

– Kjære venner, det er lov til å være skuffet i dag. Men i morgen fortsetter kampen! Nå skal vi tørke tårene og knytte nevene, sier Mobasheri og får stående applaus fra salen.


Stort engasjement fra publikum under talen fra Mobasheri. Foto: Helen Wesnes

Partileder Marie Sneve Martinussen oppfordrer også til å holde motet oppe. 

– Vi skal være der for fellesskapet, og vi vil komme tilbake sterkere enn noen gang før, understreker Martinussen fra scenen.

Vil lage helvete for byrådet

Vi beveger oss nå nærmere et fullverdig resultat. Kl 23:40 er 60,3 % av stemmer er opptalt. Rødt Oslo ligger foreløpig på 5,9 %, altså 0,5 poeng ned fra prognosen kl. 21.

Journalen har intervjuet Sofia Rana, andrekandidat for Rødt Oslo. 


Sofia Rana med godt mot på valgvake. Foto: Helen Wesnes

– Hva syntes du om resultatet? 

– Så lenge det fortsatt er matkøer i Norge gir vi oss ikke. Det er heldigvis mange bydeler der Rødt har flertall, så vi kommer til å lage et jævla helvete for det borgerlige byrådet, sier Rana. 

– Hva er det viktigst å kjempe for videre? 

– Vi vil fortsatt jobbe mot privatisering av offentlige tjenester som barnehage og helsevesen. Vi skal også være en motkraft mot utbyggere, som kommer til å få boltre seg mye mer nå, sier andrekandidaten. 

– Blir verre med borgerlig byråd

I Oslo vil lokalvalget bestemme hvordan bystyret og byrådet sammenstilles. Bystyret i Oslo har totalt 59 mandater, som fordeles på partiene i forhold til deres oppslutning etter valget. Rødt hadde i forrige periode fire mandater i bystyret, og ser ut til å få det samme nå.

Blokken som får flertall i bystyret danner Oslos byråd. Til nå har byrådet vært rødgrønt, med Ap, SV og MDG, der rødt har vært en viktig støttespiller. Nå vil det høyst sannsynlig bli et skifte til borgerlig side. 

Tidligere har Rødt Oslo ikke ønsket å forhandle til posisjon i byrådet, men har ved dette valget uttrykt interesse for det om resultatene blir gode nok. 

– Hva tenker dere om resultatene med tanke på å forhandle om byrådsmakt? 

– Det ser ut som det ikke er aktuelt. Men kan ikke gi seg for det, vi må bare fortsette å stå på. Vi har et Forskjells-Norge og forskjells-Oslo å stå imot. Og det vil bli verre med et borgerlig byråd. 

Emneord: