Julebrus på plass i hyllene i Kiwi Storgata. Foto: Aurora Pevik Haugnæss

Julebrusdebatten er tilbake

Julebrusdebatten er i gang i år igjen. Flere reagerer på at julebrusene allerede har ankommet butikkhyllene. Likevel er det ikke alle som synes det har så mye å si. Det har Kiwi Storgata begynt å kjenne på.
Onsdag, 1 november, 2023 - 11:05

Sammy Hassan (31) er ansatt ved Kiwi Storgata. Han forteller at de første julevarene ankommet butikken allerede for to uker siden, i uke 42. 

– Vi fikk alt fra julekaker, pepperkaker og julebrus for to uker siden, sier Hassan. 

Kiwi Storgata henter inn forskjellige julebruser fra hele Norge. Selv om butikken startet å selge varene allerede i oktober, har Hassan opplevd at mennesker reagerer positivt når de ser brusen i hyllene. 

–Vi har solgt veldig masse allerede. Vi var litt tidlig ute, men kundene var veldig glade når julebrusen kom i butikk. De liker julebrus, sier Hassan. 


Sammy Hassan gleder seg til mer julebrussalg. Foto: Aurora Pevik Haugnæss 

Videre forteller Hassan at han tror salget av brusen kommer til å øke mer og mer fram til jul. 

– Jeg gleder meg! Jeg tror salget kommer til å stige masse i år. Folk har vist stor interesse for å handle julebrus, sier Hassan. 

– Det går mest av rød julebrus. Vi selger også masse av julebrus uten sukker, folk er glade i det, fortsetter han. 

Ikke alle er imot tidlig julebrussalg

Selv om mange har utrykt misnøye til salg av julebrus i oktober, mener andre det ikke har stor betydning tidspunktet de kommer ut.  

Studenten Andrine Salvesen (20) mener det ikke har noe å si for henne at julebrusen er tilgjengelig fra oktober. Selv venter hun med å kjøpe julebrus til desember. 

–Det er en smak jeg forbinder med jul. Hadde det vært en drikke jeg hadde drukket hver dag i året, så hadde de solgt den hver dag i året, sier Salvesen. 


For Andrine Salvesen har det ikke noe å si at julebrusen har kommet til butikkene. Foto: Privat 

Er det rød eller brun julebrus du liker best? 

– Jeg drikker mest Berentsens julebrus fra Egersund, de har både rød og brun julebrus. Jeg liker begge. Det kommer an på hva jeg spiser. Hvis jeg spiser riskrem, passer rød best. Til mat går jeg får den brune, jeg føler den passer litt mer der, avslutter Salvesen.