Audun Westad er bydelspolitiker for SV i Søndre Nordstrand. Han mener representasjon i byrådet er et problem. Foto: Selma Wold Magnussen

Vil ha politikere fra sør- og østkanten i byrådet

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) la frem det nye byrådet i forrige uke. Av åtte byråder kommer syv av dem fra Oslos vestkant. Det er et demokratisk problem, mener Audun Westad.
Onsdag, 1 november, 2023 - 14:56

Audun Westad fra SV sitter i bydelsutvalget for Søndre Nordstrand, og er seniorveileder på OsloMet. Han mener valget av byråder er et eksempel på en delt by.

– ­Det er store skiller mellom øst og vest. Skillet forsterkes gjennom et slikt valg, når man stort sett bare finner folk fra Aker-bydelene til å sitte i byrådet. Det kan betegnes som et demokratisk problem, sier Westad.

Problematisk

Ingen politikere fra de sørligste bydelene, Nordstrand og Søndre Nordstrand, har fått plass i byrådet. Westad mener at det kan handle mye om hvilke kretser man er i.

– Det er problematisk når byrådslederen uttaler at geografi ikke er viktig, men at han går for de mest kvalifiserte. Jeg har vondt for å tro at de skal være så geografisk nærme hverandre, forteller han.

Representasjon er et problem

For å få til en endring må man først og fremst være klar over at representasjon i byrådet er et problem, mener Westad.

– Man må erkjenne at det er et problem å skjevfordele, og at det gir en verdi å inkludere. Det er langt fra villastrøk på Oslo vest til trangbodde leiligheter på Oslo øst, sier han.

Mener det er tilfeldig

Byrådsleder Eirik Lae Solberg mener at han ikke har lagt vekt på hvor byrådene bor.


Byrådsleder Eirik Lae Solberg. Foto: Sturlason

– Det er tilfeldig at så mange av byrådene bor på vestkanten i Oslo, sier han.

Solberg sier at han ikke dømmer folk basert på hvor de kommer fra, eller postnummeret de har. 

– Det kan være mange tilfeldigheter og ulike hensyn som ligger til grunn for at man bor der man bor. Sånn er det med byrådene også. Noen er innflyttere, andre er født her, og alle har bodd litt forskjellige steder, forteller han. 

Skal være byråder for hele byen

Den ferske byrådslederen sier at han har bedt byrådene sitte minst mulig på kontoret, bruke mest mulig tid på å bli kjent med kommunes virksomheter, og treffe folk over hele byen.

– De kommer til å være byråder for hele byen, uavhengig av hvor de bor, sier han. 

Emneord: