Flere nordmenn er bekymret for at økonomien skal påvirke julefeiringen negativt Foto: Bo Mathisen

Undersøkelse: 600 000 nordmenn gruer seg til jul

Én av syv nordmenn gruer seg til jul, ifølge en UNICEF-undersøkelse. Økonomi og verdenskonflikter kaster en skygge over førjulstiden, avslører en YouGov-analyse.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 19:02

Undersøkelsen, som involverte deltakere i alderen 18 år og oppover, viser at to grupper skiller seg negativt ut i sine forventninger til julen: barnefamilier og de med lavest inntekt. Hele 60 prosent av de med lavest husstandsinntekt mener at julen forsterker følelsen av dårlig økonomi, sammenlignet med et gjennomsnitt på 40 prosent.

– Familiefattigdom er i ferd med å bli et økende problem også i Norge, særlig blant barnefamilier og eneforsørgere. Stadig flere strever med å løse hverdagsøkonomien. Og når julen nærmer seg, forsterkes disse problemene. I tillegg øker også forventningspresset vi som samfunn skaper, påpeker Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter i UNICEF Norge, overfor NTB.

Verdenskonflikter kaster skygger over julen

Nesten hver tredje person i undersøkelsen uttrykker bekymring for at en vanskeligere økonomisk situasjon vil påvirke deres julefeiring negativt. 

– Den negative endringen vi ser i år er dramatisk. Det er ingen tvil om at de tøffe økonomiske tidene vi står i, oppleves som vanskelig for stadig flere. Førjulstiden og julen forsterker de negative følelsene for de som opplever denne tiden som vanskelig, sier Oudmayer til NTB.

Veldedighet i stedet for gaver


Kari Holmsen og Brit Olaug Paulsen vil fokusere på veldedighet isteden for gaver i år. Foto: Sunniva Archer Knive

I et nylig intervju delte Brit Olaug Paulsen, pensjonist fra Stovner, hvordan prisøkningen og verdenskonfliktene har påvirket hennes juleforberedelser i år.

– Påvirker prisøkningen din julefeiring i år?

– Ja, jeg og Kari har snakket om at i familien, skal vi ikke gi hverandre gaver, men heller gi til veldedighet i stedet. Det er kun de små barna som får gaver i år, forteller Paulsen.

– Er det en spesiell grunn til at dere velger det akkurat i år?

– Det er på grunn av tiden. Krig herjer flere steder i Europa, og dette skaper mye høyere priser.

Emneord: