Monica Martinsen (fagveileder hos Spir Søm & Redesign) produktutvikler sammen med sine deltakere, og liker å tenke miljø og bærekraft i det de lager. Foto: Martine Gresseth

Her kan du lære å sy

I Ombruksuka åpner Spir Søm & Redesign dørene for første gang. Her kan man lære seg det grunnleggende rundt søm, og få en personlig relasjon til de nye klærne man lager.
Fredag, 24 november, 2023 - 14:56

– Jeg tenker Ombruksuka handler om å åpne opp. Det er kunnskap her hos oss som andre kan lære av.

Dette sier Monica Martinsen, fagveileder hos Spir Søm & Redesign. Hun håper Ombruksuka er noe mange blir med på, og tror det kommer til å bli større med årene.

Black Friday, som også har blitt større med årene, får flere til å gå i protest for bærekraft. Ombruksuka er Oslo Kommunes motsvar til forbrukermåneden.

Totalt åtte deltakere


Kundeoppdrag bidrar til en variert hverdag. Foto: Martine Gresseth

Spir Oslo tilbyr mange arbeidsoppgaver innen ulike bransjer. De hjelper folk med å komme i arbeid, og å finne riktig yrke. Spir Søm er et av områdene deltakerne kan jobbe innad, hvor Martinsen totalt har åtte deltakere hos seg. På åpen dag er det mulig å få et innblikk i dette, i tillegg til hjelp fra deltakerne.

Utenom åpen dag lager de ofte produkter til ulike kundeoppdrag, som glittervesker og hårstrikk til Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka. 

– Det er slike kundeoppdrag jeg gjerne vil ha. Det skaper variasjon, og det er spennende med utfordringer hvor vi finner på nye produkter. I tillegg er det bærekraftig og miljøvennlig, sier Martinsen. 

I kundeoppdraget med Frøken Dianas Salonger får Spir Søm restestoffet fra fabrikken Fair & Square i Kina. På denne fabrikken er klærne etisk produsert.

– Kjøp kvalitetsklær som varer lenge


Martinsen brenner for å tenke annerledes når det kommer til bruk og kast. Foto: Martine Gresseth

Martinsen snakker om at det er viktig å kunne sy litt for å ta vare på klærne sine. Det var dette de var klare til å lære bort, selv om oppmøtet denne dagen ikke var som hun hadde håpet.

Hun er likevell positiv til neste års Ombruksuke, og håper oppmøtet blir bedre da. 

– Kanskje vi da kan ha åpent en hel uke og ikke bare én dag? Arbeids- og innkluderingsbransjen er litt skjult, så det hadde vært fint å åpne opp litt.

Ombrukshylla


Akkurat som Ombruksuka, har Spir Oslo en ombrukshylle. Foto: Martine Gresseth

Selv om Martinsen fikk høre om Ombruksuka for ikke så lenge siden, står hun bak noe lignende hos Spir Oslo. Hun har nemlig stelt i stand en egen ombrukshylle. Her kan ansatte levere og ta tingene som er plassert i hylla. 

Green Week

Åpen dag hos Spir Søm er bare én av mange bærekraftige arrangement denne uken.

Renovasjons- og gjenvinningsetaten skrev i en pressemelding at Norge er i verdenstoppen når det gjelder forbruk. Hvis alle mennesker i verden hadde hatt like høyt forbruk som vi i Norge, hadde vi trengt 3,5 jordkloder. 

Videre i pressemeldingen skriver de at det er viktig å bruke det vi allerede har. Akkurat som Spir Søm gjør, kan ting syes om og repareres. 

Renovasjons- og gjenvinningsetaten påpeker også at arrangementene under Ombruksuka er rene sparetips som gir inspirasjon til en mer bærekraftig hverdag. 

Emneord: