Miljøvernorganisasjonen Extinction Rebellion ga beskjed til politiet da aksjonen startet, ifølge talsperson for aksjonen Jonas Kittelsen. Foto: Heine Sandvik Brekke

Aksjonerte utenfor Equinor-konferanse

Sikkerheten ved Equinors årlige høstkonferanse er styrket. Likevel aksjonerte en gruppe aktivister fra organisasjonen Extinction Rebellion under åpningen – Det ble litt som katt og mus.
Tirsdag, 21 november, 2023 - 17:35

– Like sikkert som de har konferansen, kommer det også demonstranter hvert år, sier innsatsleder i politiet Brian Skotnes.  

Equinors årlige høstkonferanse arrangeres mandag denne uken. Den holdes på Det norske teateret i Oslo sentrum, og politiet er tydelig til stede utenfor hovedinngangen. Det hindret likevel ikke demonstranter fra å aksjonere. 


Innsatsleder i politiet Brian Skotnes sier at de har god dialog med aktivistene. Foto: Heine Sandvik Brekke

Miljøvernorganisasjonen Extinction Rebellion (XR) satte seg ned ved inngangen og blokkerte dermed publikum fra å komme inn. 

– Vekterne åpnet alternative innganger, og da ble det litt som katt og mus, sier Skotnes i oslopolitiet. 

Han forteller at vekterne åpnet enda en inngang, da den første alternative inngangen også ble blokkert av aktivistene.

– Det ble litt løping frem og tilbake, sier Skotnes. Han legger til at det likevel ikke var noe stort sikkerhetsbrudd.

Mener konferansen ble holdt hemmelig

Jonas Kittelsen er talsperson for dagens aksjon til XR. Han mener at datoen for konferansen ble holdt hemmelig for å unngå eventuelle aksjoner. 


– Vi blokkerte hovedinngangen i en halvtimes tid med omtrent 15 aktivister, sier Jonas Kittelsen i Extinction Rebellion. Foto: Heine Sandvik Brekke

– I år har Equinor forsøkt å holde konferansen hemmelig, fram til forrige fredag. Den har ikke blitt nevnt på internett eller noen ting, for å unngå at vi skulle komme her, sier Kittelsen. 

Les Equinor sitt svar lengre nede i saken.

Han sier at sikkerheten rundt årets konferanse viser at Equinor kjenner på et press.

– De kjenner at det momentet miljø- og klimabevegelsen skaper mot Equinor er en risiko for dem. Det er både finansielt, men også omdømmemessig. 

– Her inne forteller de oljeløgner om energieffektivitet og fine ord, mens de selv tjener enorme summer på å fortsette med olje. Det setter milliarder av mennesker i akutt livsfare, sier Kittelsen.


Demonstranter fra Extinction Rebellion demonstrerer, mens publikum er på vei ut fra Equinor-konferansen. Foto: Heine Sandvik Brekke

Styrket sikkerhet

Equinor har i år flere synlige sikkerhetstiltak, som blant annet et gjerde som strekker seg nedover gaten. Talsperson i Equinor Rikke Høistad Sjøberg sier at aksjonen til XR ikke hindret åpningen av konferansen. 

– Vi har hatt flere føre-var tiltak på sikkerhet i dag. Samtidig er vi opptatt av at aktivister og demonstranter skal få lov til å si det de mener, sier Sjøberg. 


– Vi mener at det er vår plikt å møte opp her for å gi dem en tydelig beskjed om at Equinors grønnvaskingsprosjekt ikke kan stå uimotsagt, sier Jonas Kittelsen i Extinction Rebellion. Foto: Heine Sandvik Brekke

Sjøberg begrunner tiltakene med at det har vært mer aktivisme og demonstrasjoner på energikonferanser de siste årene. Hun legger til at demonstrantene som holder et banner utenfor inngangen ikke utgjør et sikkerhetsbrudd.


– Vi er opptatt av deres rett til å demonstrere, samtidig som at vi må få gjennomført et trygt og sikkert arrangement, sier talsperson i Equinor, Rikke Høistad Sjøberg. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Vi føler også på den utålmodigheten som de føler på. Vi skulle også ønske at omstillingen gikk fortere.

Journalen spurte Sjøberg om Equinor har holdt konferansen hemmelig for å unngå aksjoner. 

– Det blir misvisende å si at vi har holdt konferansen hemmelig. Vi har ingen annonsering av arrangementet fordi det er kun inviterte gjester som får komme. Inviterte journalister og redaktører mottok invitasjon på linje med andre gjester, og står også fritt til å omtale dette, sier Sjøberg.

Hun bekrefter også at Kittelsen i XR ikke var på den endelige invitasjonslisten.

 

Emneord: