Islamic Culture Centre (ICC) har i år mottoet: La oss snakke med hverandre, ikke om hverandre. Foto: Julie Monica Borgen.

Åpen moské på Grønland

Tirsdag kveld inviterer Islamic Cultural Centre (ICC) til åpen moské dag på Grønland. Alle er velkomne til å utforske innsiden av moskeen, samt oppleve islamske tradisjoner.
Tirsdag, 28 november, 2023 - 18:56

Moskeen er alltid åpen for besøkende, men på åpen dag får alle som kommer innom et litt mer tilrettelagt besøk, med blant annet guide. 

Abdul Wahab er en av de som leder arrangementet og kommer til å fungere som veileder under moskeomvisningen. Han forteller at formålet med dagen er å bygge broer mellom ulike religioner og samfunnet generelt.


Abdul Wahab mener at besøkende kan forvente en dag fylt med glede i moskeen. Foto: Abdul Wahab

Bryte ned fordommer

– Selvfølgelig ønsker vi å bidra til å bryte ned fordommer og misforståelser om islam og moskeen, men enda viktigere er det å la folk føle seg velkomne akkurat som de er når de besøker moskeen, hvor de fritt kan stille spørsmål om hva som helst, sier Wahab. 

Islamic Cultural Centre Norway (ICC) er en norsk muslimsk organisasjon som ble stiftet i 1974. Organisasjonen har som mål å bedre forståelsen mellom muslimer og ikke-muslimer, ved å øke kunnskapen om islam i Norge.

Innblikk i islamsk kultur

Besøkende får muligheten til å observere de religiøse aktivitetene som foregår i moskeen. I tillegg kan man prøve på noen av de muslimske klesplaggene som «hijab» og «thobe», stille spørsmål til en imam og nyte maten som serveres. 

– Det er viktig å merke seg at ingen av disse muslimene er utdannede religiøse, men vanlige norske muslimer som lever i Norge og ønsker å bidra til samfunnet. Dette gir derfor en mer autentisk følelse og opplevelse for alle som besøker, forteller Wahab. 

Antall besøkende øker

– Hvordan har tidligere åpne dager på moskeen blitt mottatt av lokalsamfunnet?

– Det lokale samfunnet har alltid vært svært imøtekommende. På tross av negativ omtale om islam i visse mediegrupper, ser vi at antallet besøkende øker hvert år, sier Wahab. 

Pedro Lancastre er ansatt på OsloMet sin AI-lab og synes konseptet om å åpne opp moskeen for å invitere folk inn, er en god ide. 

­– Jeg tror det alltid er positivt å forsøke å forstå kultur. Dialog er alltid bra.


Pedro Lancastre er ansatt på OsloMet og er positiv til åpen moské. Foto: Julie Monica Borgen

Denne typen åpen moské dager på Grønland startet da den nye moskeen ble ferdigstilt i 2009. Men når det gjelder åpen moské generelt, har det vært tilgjengelig siden tidlig på 90-tallet.

Emneord: