Kristin Hagen deltar i onsdagstimene til instuktør Maria Andersen. Foto: Kaja Glende.

Avstresser i førjulstiden: – Kommer i kontakt med meg selv

På yogastudioet Medisinsk Yoga og Mindfullness i Storgata holder instruktøren Maria Andersen (55) kurs i meditasjonsyoga hver onsdag ettermiddag.
Søndag, 26 november, 2023 - 18:01

I en sak fra desember i fjor, forteller Rådet for psykisk helse om stresset mange kjenner seg igjen i før jul; «For langt flere enn før er høytiden en økonomisk belastning som har påført stress over tid», står det skrevet. 

 

Finne roen


Maria forteller at de også har yogatimer der de bruker gong. Foto: Kaja Glende. 

Maria forteller at målet med meditasjonsyoga- (mediyoga) timene er å finne roen og avstresse.

– Når man er stresset får mange tunnel syn, at man bare tenker på en ting, mediyoga kan hjelpe deg å slappe av og få et bredere fokus. I timene er det stort fokus på pust. Det vil si at man lærer seg hvordan man puster dypere og roligere. I tillegg beveger og tøyer vi kroppsdeler som nakke, kjeve og skuldre for å avslappe musklene man ofte anstrenger under stress, informerer hun.

Maria legger til at på kursene skal man komme i kontakt med kroppen, slik at man kan bli mer motstandsdyktig i forhold til stress.

Maria anbefaler å melde seg på kurs når man først skal starte med yoga.

– Bare en time nytter ikke, man må gå jevnlig for å lære seg å beherske øvelsene og utvikle metodene for å puste dypt og avstresse. Kroppen må vende seg til, og lære «hva er roen», og at det finnes tid til å ta en pause i hverdagen, forklarer Maria.

– Kommer det flere deltakere i førjulstiden?

– Det kommer mindre folk på mediyoga når juleperioden starter, avklarer Maria.

Siden perioden er stressende for mange synes Maria man burde sette av tid til å slappe av eller komme på en time.

 

En restart

Kristin Hagen (61) er med på mediyoga kurs og forteller at alle kan være med til tross for mulige skader i kroppen.


Kristin mener flere studenter brude prøve mediyoga. Foto: Kaja Glende. 

– Jeg har en kronisk sykdom som gjør at ikke alle treningstyper passer meg. På mediyoga får jeg en myk gjennomgang av øvelser for nakke, skuldre, rygg og hofter, beskriver Kristin.

­– Hva er det viktigste du får ut av kurset?

– Det viktigste for meg er at det er gode øvelser, at de hjelper å forbedre konsentrasjon og lærer deg å meditere, svarer Kristin.

Hun legger til at man venner seg til å være i sin egen kropp, og ikke å flykte fra den når man kjenner på negative følelser. At man heller da lærer hvordan man kan håndtere å stå i det.


Maria viser frem de forskjellige yogatimene til Medisinsk yoga og Mindfulness Oslo. Foto: Kaja Glende. 

– Øvelsene på timene passer for veldig mange. Jeg tenker dette er noe man kan ta seg tid til, fordi når du er på timen er du vekk fra alt annet som foregår. Du konsentrer bare på pusten din og deg selv. Jeg sovner nesten alltid under avspenning på slutten av timen. Det blir som en restart på dagen, som er veldig deilig, meddeler Kristin.

Kristin synes mediyoga har en stor effekt på hvordan hun kan takle hverdagen.

– Jeg kommer i kontakt med meg selv i en travel hverdag, jeg finner roen, forklarer hun.

 

Emneord: 
Tags: