Lumen (10) får hjelp av dyrepasser Anja Meinike Dørre til å konfrontere frykten sin mot slanger. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Barn overvant frykten mot reptiler

Oslo reptilpark tok med seg slanger, øgler og en tarantella da de besøkte Barnas kulturklubb.
Onsdag, 22 november, 2023 - 10:08

På mandag fikk Barnas kulturklubb besøk av Oslo reptilpark på Deichman Tøyen.

Oslo reptilparks formidler Anja Meinike Dørre og kollegaen Natalie Kjørstad tok med seg ulike eksotiske dyr for å hilse på barna. Dørre benyttet muligheten til å lære opp barn og voksne om de forskjellige dyrene de har i reptilparken, og hvilken jobb dyrene har ute i naturen. 

I løpet av besøket fikk man se alt fra reptiler som skilpadder, slanger og øgler, til insekter som kakerlakker, tusenben og giraff snutebiller. En tarantell og skorpion ble også vist frem, men barna fikk ikke ta på dem. 

Ikke redd slanger lenger


I løpet av arrangementet, fant Lumen (10) ut at hun ikke er redd slanger lenger. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Lumen (10) var et av barna som kom til reptilbesøket. Da hun først kom, var hun ganske skeptisk til slanger. I løpet av arrangementet fikk hun konfrontert denne frykten hun hadde, og endte opp med å holde de fleste dyrene.

– Jeg tror ikke jeg er redd slanger lenger, sier hun. 

Dørre fortalte at det er dette hun ønsker å oppnå ved arrangementet. Gjennom å holde reptilbesøk, ønsker hun å redusere frykten flere har til dyr som reptiler.

–  Det er den følelsen jeg håper at barn opplever. Jeg håper barn vil kjenne på at dette er fine dyr, som ikke er så skumle likevel, forteller Dørre.

Redusere frykt gjennom kunnskap 


Amara (9) har vært i reptilparken tidligere, og har ventet lenge på å få holde en slange. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Hun tror mye av redselen kommer fra feilinformasjon, og hun ville rette opp i dette ved å fortelle faktaopplysninger om dyrene. Dørre mener at dersom man får mer kunnskap om dyrene, så vil ikke dyrene føles like skumle.

– Mange barn er redde for dyr, fordi voksne har bygget dem opp til å være noe skummelt. Men plutselig er det ikke like skummelt når du får ta og føle på dyrene selv.

– Når du først har sett en slange her, så vil du kanskje tenke deg om når du ser en hoggorm i naturen. Selv om hoggormen er fredet i Norge, er det mange som vil tenke den er så skummel at den må drepes. Men nå vet man kanskje slangers rolle i naturen, og hvordan de hjelper deg med å holde rotter og mus ute av huset ditt. Det er dette vi ønsker å få frem, forteller Dørre. 


Leon (8) er veldig glad i alt av dyr, inkludert reptiler! Foto: Privat

Vil at barn skal få mestringsfølelse

Reptilbesøket ble arrangert av Tøyen Frivilligsentral og Deichman Tøyen. Michael Emre Altayli forteller at de arrangerer en rekke aktiviteter rettet mot alle aldersgrupper. Gjennom Barnas kulturklubb håper de å bidra til at barn og foreldre skal kjenne mestringsfølelse, læring og tilhørighet. 

– Vi prøver å invitere aktører av høy kvalitet som Oslo Reptilpark, slik at barn og unge kan benytte seg av det. Særlig barn og unge som ikke har mulighet til å gå på andre arrangementer, fordi det koster penger. Alle våre arrangementer er gratis, og det er lav terskel. Dette gjør det lett å delta, forteller Altayli.

Emneord: 
Tags: