Barnas julehjelpere

Julen nærmer seg med stormskritt. Kristin Heskje og Synøve Halstensgård er to av de som bidrar til at flere får en mer gledelig juletid.

Krisitn Heskje, prest i Uranienborg kirke sitter smilende i kirkebenken i Uranienborg kirke.
Kristin Heskje er opptatt av hvordan bydelen og menighetene kan samarbeide og utnytte hverandre på en god måte. Foto: Andrea Ødegaard

Frogner en en bydel med store forskjeller. Barnas Julehjelp er et prosjekt av bydel Frogner i samarbeid med flere av bydelens menigheter. De vil samle inn julegaver til familier i bydelen som opplever at midlene ikke strekker til.

– Jul skal være en god tid både for voksne og barn, ikke noe man går å gruer seg til, poengterer Kristin Heskje, prest i Uranienborg kirke.

Hun forteller at det var etter en klesutdeling kirken hadde i september, at tanken om Barnas Julehjelp kom opp. 

– Flere ønsket å vite hva som var neste prosjekt, og hva de kunne gjøre for å være med å bidra, forteller hun.  

Navnet på prosjektet er lånt av et lignende prosjekt som ble gjort i Østensjø bydel i fjor, der misjonskirken Abilsø var hovedaktør.

Konkrete ønsker 

Planen bak prosjektet er å koble et konkret ønske til en person.

– På den måten får man det man faktisk vil ha, ikke bare noe tilfeldig. Særlig i forhold til størrelser på klær er det en god løsning, sier hun.

Bydel Frogner hadde hatt prosjektet i fjor. Da Uranienborg kirke tok kontakt med dem var det grønt lys for samarbeid. I tillegg er også den tyske menigheten Evangelische Gemeinde deutscher Sprache in Norwegen, og Fagerborg menighet en del av prosjektet.

Krisitn Heskje, prest i Uranienborg kirke står alvorlig foran alteret i Uranienborg kirke.
Kristin Heskje legger vekt på at de vil være gode nyheter i handling, og ikke bare i ord. Foto: Andrea Ødegaard

Allerede 30 henvendelser

Kristin Heskje understreker at de så vidt er i gang med promotering av prosjektet. Likevel har de allerede fått rundt 30 henvendelser om gaveønsker.

– Det blir spennende å se akkurat hvor mange behov som kommer i år versus i fjor, hvor vi nå er flere som på en måte bringer ordet ut, sier hun.

Heskje utelukker ikke at de mange henvendelsene har sammenheng med den økonomiske situasjonen vi befinner oss i.

– At mange kjenner et behov, men også at flere nå våger å spørre om hjelp, det tror jeg er ganske nytt, sier Heskje.

Kristin Heskje har jobbet i Uranienborg kirke siden april. Stillingen hennes er prest, med særlig fokus på diakoni (et kirkelig ord for sosialhjelp). Fokuset på fellesskapsbyggende arbeid, og det å se mennesker er viktig for henne.

– Det er noe jeg tenker at vi har godt av alle sammen. Å øve oss på å gi, men også å oppdage at når vi gir til andre er det nok til oss selv også.

Homansbyprosjektet 

Homansbyen er Bydel Frogner sin største delbydel, og er en delbydel der forskjellene er store fra resten av Frogner. Homansbyprosjektet har som mål å blant annet øke sysselsettingen i bydelen, gi barn og unge et bedre tilbud, og å oppgradere og legge til rette for bedre nærmiljø.

Synøve Halstensgård sitter i en lenestol på nærmiljøhuset i Homansbyen.
Synøve Halstensgård jobber til daglig på nærmiljøhuset i Homansbyen. Foto: Andrea Ødegaard

Synøve Halstensgård er en aktiv prosjektmedarbeider i Homansbyprosjektet. Hun var også en av driverne bak prosjektet i fjor. 

– Det var Sanitetsforeningen Frognerparken som kontaktet oss, og fortalte at de pleide å ha en julegavedugnad. Frivillige organisasjoner har ofte problemer med å komme i kontakt med innbyggere som trenger deres hjelp. Vi har nettopp det, forklarer hun. 

Sanitetsforeningen ønsket å vite om noen av disse innbyggerne hadde noen gaveønsker. Hun forteller at de skrev rundt 18 ønsker. Prosessen var anonym.

– Vi anonymiserte informasjonen, og så kjøpte de inn de individuelle gavene. De leverte så gavene her på døra til oss, også sørget vi for at de som skulle få gavene fikk dem.

– Tenker du at det har vært en økning i folk som søker hjelp med tanke på den økonomiske situasjonen vi er i?

– Det tenker jeg definitivt at har skjedd. Det hører jeg også fra andre tjenester som jobber med det samme.

Julegaver som
Det er ikke alle som har et tre fylt opp med julegaver. Foto: Ingerid Frogner Forvik

En overflodshøytid 

For Halstensgård er det viktig å være en del av prosjektet. 

– Jula er en veldig overflodshøytid i Norge. Da merker man stor forskjell på hvem som har og hvem som ikke har. Det å kunne bidra til å gi til de som ikke har så mye, og som ser at sine klassevenner får helt vanvittig mye gaver, tenker jeg gir veldig mening, sier Halstensgård. 

Halstensgård understreker at slike frivillige prosjekter som Barnas Julehjelp er viktige da det styrker muligheten til å involvere frivillige. 

– Det er ikke alle som er klar over hvor og hvordan de skal henvende seg om de ønsker å hjelpe. Flere skal få muligheten til å gi, sier hun. 

Stikkord