Flere butikker inne på CC Vest kjøpesenter har black week-salg. Foto: Henrik Kindingstad.

– Vi er enkle mennesker

Black Friday er tilbake, og butikkene smykker seg med svarte skilt som lover lave priser i år også. Salgsdagen, som er inspirert av en inneklemt dag nordmenn ikke har, er fortsatt kontroversiell.
Fredag, 24 november, 2023 - 11:52

Torsdag 23. november har butikkene inne på CC Vest allerede gjort klart for julehandel. Her er det pyntet med både lyslenker, kranser og juletrær. For nordmenn er torsdagen bare en helt vanlig dag i november.


Utenfor kjøpesenteret CC Vest er det blitt gjort klart til jul. Inne har flere butikker også gjort klart for black week og black friday. Foto: Henrik Kindingstad

I USA feirer man derimot thanksgiving denne torsdagen. I nyere tid har fredagen etter thanksgiving blitt brukt som en stor handledag i USA, og denne handledagen er opphavet til salgskonseptet Black Friday, som vi kjenner godt til i Norge. 

Dårlig for klimaet

– Forkastelig.

Det svarer Hans Christian Amlie (47), som har tatt turen innom CC Vest, på spørsmål om hva han synes om Black Friday-konseptet. 


Hans Christian Amlie (47) mener at Black Friday ikke er bærekraftig. Han har nettopp hentet noen bukser som han hadde fått reparert. Foto: Henrik Kindingstad

Når han blir spurt hva han tenker kan være hovedgrunnen til at folk benytter seg av Black Friday-tilbudene, svarer han:

– Vi er enkle mennesker, som ikke tenker gjennom konsekvenser og bærekraft.

Selv om det kan være gunstig for noen å benytte seg av tilbudene, mener Amlie at dette ikke er et godt nok argument til å forsvare konseptet.

– Det er ikke gunstig for planeten, da hjelper det ikke om det er gunstig for enkeltmennesker, sier han.

Fremtiden i våre hender publiserte i fjor en artikkel som støtter Amlies betraktninger. Den 22. november 2022 skrev de på sine hjemmesider at de forventede klimagassutslippene for black week i 2022 ville nulle ut en del av klimakuttene som ble oppnådd i 2021.

Tilbud som lurer

I tillegg til et høyt klimaavtrykk, er ikke nødvendigvis tilbudene som dukker opp i løpet av Black Week og Black Friday alltid like gode som de gir seg ut for å være.

Den 7. november sa forbrukerrådet til NRK at det er ekstra stor sjanse for å bli lurt av Black Friday-tilbud i år.

I oktober ble prisen på svært mange varer skrudd opp, og butikker kan da på lovlig vis sette førprisen på de rabatterte varene en del høyere enn hva den har vært resten av året. Slik kan varene få en kunstig høy rabattprosent.

 

  

Emneord: