Flere var til stede og overrasket Adnan Naeem da han vant prisen for årets ildsjel. Foto: Akers Avis Groruddalen / Rolf Erik Wulff

Ble årets ildsjel: - Surrealistisk

Adnan Naeem vant den gjeve prisen i Oslo. Det håper han at kan bidra med å løfte Groruddalen.
Mandag, 27 november, 2023 - 21:38

Mange lar seg imponere av alle rollene Naeem har i Romsås IL. I tillegg til å være nestleder i fotballstyret, sportslig leder, trener, materiellansvarlig og ansvarlig for jentesatsningen, er han også vara i styret i Oslo fotballkrets.

Dessuten fungerer han som en god støttekontakt, som gjør seg tilgjengelig for spillerne til alle tider av døgnet.

Han synes det er fint å få tittelen som årets ildsjel, men forteller at det ikke har gått helt opp for han at han vant.

– Det er helt surrealistisk. Jeg har i ettertid skjønt at det er ganske stort. Så er det veldig ålreit å bli anerkjent for det man gjør da, forteller Naeem. 

– Døgnet har for få timer

I perioden Naeem har jobbet for å løfte klubben, har han vært skadet og sykmeldt i ett helt år. Han har vært gjennom tre forskjellige operasjoner på grunn av bruddskader i hoften, kneet og nesen.

– Jeg har hoppet rundt på krykker og vært veldig redusert, forteller han.

Skadene har skjedd i forbindelse med hundreprosentstillingen hans i politiet. Han tror perioden som sykmeldt har fungert som en fin avkobling fra jobbhverdagen.

– Jeg tror det er godt for hodet og motivasjonen å gjøre slike ting, sier han og viser til arbeidet i idrettsklubben.


Sammen med flere aktivitetsledere, arrangerer Adnan Naeem «Åpen hall» i Romsåshallen hver fredag kveld. Foto: Romsås IL 

Og selv om Naeem bruker mye tid på jobb, er han ikke i tvil om at han bruker mest tid på Romsås IL.

– Jeg tror jeg bruker rundt 200 prosent i tillegg der oppe. Det er hver dag, hver kveld og hver natt. Jeg pleier å si at døgnet har for få timer, forteller han og ler.

– Men jeg har vært veldig sliten, og til tider helt utbrent, understreker han før han fortsetter:

– Grunnen til det, er jo fordi utfordringene er store i området. Jeg opplever at ikke skole, bydel og idrettslagene jobber sammen. 

Etter at koronapandemien inntraff, har fotballgruppen i klubben gått fra 157 medlemmer til rett i underkant 400, hvorav 135 av dem er jenter.

Familien har delte meninger

Det er ikke bare idrettsanlegget og jobb som holder Naeem travel. På hjemmebane har han nemlig barn på 3, 13 og 17 år.

Selv om han har vokst opp og bodd store deler av livet på Romsås, bor han ikke lenger i området. Likevel bruker han det familien beskriver som «altfor mye» tid på klubben.

– De har litt delte meninger periodevis. De synes det er fint at jeg bruker mye tid der, og ser gevinsten, men det går jo på bekostning av noe.

– Påvirker livene deres

Når Naeem får spørsmålet om han tror han har sjans til å vinne årets ildsjel på landsbasis, svarer han raskt:

– Jeg tror kanskje klubben skiller seg ut fra de andre. Vi er et sted på kartet som kanskje har stått litt i motvind.


Nourdin (f. v.), Marcus og Asad trives med å arrangere «Åpen hall» i Romsåshallen. Foto: Romsås IL

– Så jeg tror vi er med på å løfte Groruddalen, som ofte blir sett på som et belastet område. Nå ser kanskje folk at det jobbes bra her, og at vi står på, sier han.

Han tror at klubben er den eneste som gir så mye tilbake til spillerne, både i form av utstyr, men også gjennom støtte utenom idretten.

– Vi har hjulpet flere med å komme i arbeid, som referanser. Det kan være med å bygge karrieren deres.

Han forteller at mange i klubben også kommer til han for å snakke om vanskelige ting.

– De føler en trygghet og tillit til meg. Jeg er med og påvirker hverdagen og livene deres, noe som jeg tror utgjør forskjellen. Jeg ser dem og har et håp for dem.

– Dette er noe jeg har savnet i oppveksten. Vi fikk aldri muligheten til noe der oppe og ble bare sett på som en belastning. 

Fungerer som en ungdomsarbeider

Daglig leder Marte Vik Edvardsen sier det er stort for klubben at Naeem vant tittelen. Hun mener han skiller seg ut fra den «stereotypiske ildsjelen».


Marte Vik Edvardsen, daglig leder i Romsås IL. Foto: Sarah Nordby Skipar

– Min oppfatning er at de ofte er litt eldre, har gått av med pensjon og har mye tid. Adnan har en familie fra liten til stor å ta seg av, i tillegg til en fulltidsjobb.

– Den største grunnen til at han fortjente å vinne, er nok at han også fungerer som en slags ungdomsarbeider. Han har veldig god kontakt med ungdommene.

Hun forteller også at Naeem ikke gir dem opp, men drar dem tilbake igjen dersom motivasjonen begynner å dale.

– Ikke nødvendigvis som spillere, men som trenere, aktivitetsledere og dommere. Han står på for at de skal gjøre det bra ellers i livet også.  

– Går den ekstra mila

Øystein Røssel har jobbet mye med Naeem i klubben. Han understreker at det er flere grunner til at han fortjente å vinne prisen for årets ildsjel.

– Han ofrer veldig mye av sitt eget privatliv. Det er mange som bruker mye tid på idrett og frivillighet, men Adnan går den ekstra mila, forteller han.

– Jeg har ikke sett noen med et så stort driv og engasjement her oppe før, sier Røssel som også har vokst opp på Romsås.

– Der hvor vi andre ser begrensninger, eller at noe går utover våre egne interesser, sier han at vi får det til. Så kjører han på og får resultater.  

Emneord: